Већина раса живи између 10 и 13 година, а постоје и оне које живе дуже од тога. До скоро је рекорд држао Блуи, аустралијски овчар који је живео више од 29 година, а сада је на првом месту Боби, португалијски овчар који старији од 30 година. Било би одлично када би сви пси доживели ове године, али постоје пси који ће се бар приближити овим невероватним бројкама.

Чивава

Један од најдуговечнијих паса, верује се, управо због своје величине. Сматра се једном од најмањих раса, а у просеку живе од 15 до 20 година.

Јорки

Јоркширски теријери, такође малишани, ће свог власника дуго усрећивати с обзиром да је њихов животни век између 17 и 20 година.

Померанац

Мали пас који је препознатљив по свом крзну је такође један од оних који ће дуго живети. Тако могу доживети чак 16 година, а њима и припада и пасмина "Бу".

Јазавичар

Живахни пси са дугачким телом и кратким ногама су веома препознатљиви, а могу поживети чак до 15 година. Најстарији јазавичар - Шанел - доживео је чак 21 годину.

Мини пудла

Паметни пси у чијем друштву ће власници уживати до 15 година, а најстарија мини пудла је Шејмус, која је доживела чак 20 година.

Малтезер

Древна пасмина која је веома популарна у нашем друштву, а и врло захвална. Ови крзнени пријатељи ће бити уз власника у просеку до 15 година.

Ласа Апсо

Дугодлаки мали пас са Тибета такође има дуг животни век, као и друге мале пасмине. Узгојен је да помогне у чувању будистичких храмова, а поживеће у просеку и до 15 година.

Мопс

Мала кинеска пасмина која је препознатљива по својим испупченим очима и набораним лицем, а један је био у власништву чак и Наполеона. Њихов животни век је у просеку 15 година.

Бигл

Послушни и врло активни, сматрају се једном од најбољих пасмина за децу. У просеку живе од 12 до 15 година, али је бигл Буч, који је угинуо 2003. године, доживео невероватних 27 година.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".