У Антиохији су живела два присна пријатеља, учени свештеник Саприкије и обичан, прост грађанин Никифор. Њихово пријатељство некако се претвори у страшну међусобну мржњу.

Богобојажљиви Никифор покушао је више пута да се помири са свештеником, но овај то никако није хтео. Када је наступио прогон хришћана, свештеник Саприкије је на смрт и спроведен на стрељање.

Ожалошћени Никифор кренуо је за Саприкијем молећи га успут да му бар пред смрт опрости и да се у миру растану: "Молим те, мучениче Христов", говорио је Никифор, "опрости ми ако ти што сагреших!" Саприкије није хтео да се обазре на свога супарника, него је мирно и охоло корачао ка смрти.

И у последњем тренутку Саприкије се пред џелатима одрекао Христа и изјавио да ће да се поклони идолима. Тако беше ослепљен мржњом! Никифор је преклиња Саприкија да се не одриче Христа. "О брате возљубљени, не чини то, не одричи се Господа нашег Исуса Христа, не губи венца небесног!" Но све узалуд. Саприкије оста при своме.

Фото: Википедија

 

Тада Никифор узвикну џелатима: "И ја сам хришћанин, посеците мене место Саприкија!" Џелати ово јавише судији, и судија им нареди да пусте Саприкија, а да посеку Никифора. Радосно Никифор метну своју главу на пањ, и би посечен.И тако се удостоји царства и би увенчан бесмртним венцем славе. Ово се догодило 260. године у време цара Галијена.

Молитва

Мученик Твој Господе, Никифор, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Веровања

Верује се да је ово дан када се посвађани мире и почињу испочетка своје пријатељство.

Зато, опростите сутра и онима који су вам учинили неправду. Пружите им руку помирења и заборавите све оно лоше што се међу вама догодило. Видећете, живот ће вам након тога бити лепши и испуњенији.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".