Свети Мелетије је цео живот посветио борби против Аријеве јереси. Реч је била о огорченој борби о тумачењу природе Исуса Христа и Светог писма која је трајала деценијама током 4. века.

Када би јеретици оснажили, они би прогонили Светог Мелетија који је био архиепископ у Јерменију. Када би православци успели да се поврате, светитељ би се враћао на своју позицију и настављао борбу.

Овај сукоб је био толико жесток да је једном, прича каже, док је Свети Мелетије у цркви проповедао, његов сопствени ђакон, скривени јеретик, притрчао и владики затворио уста шаком. Како није могао да прича језиком, Мелетије је беседу наставио рукама.

Фото: Википедија

 

Осим по борби против Аријеваца, Свети Мелетије је познат и по томе што је, на овај или онај начин, у вери учврстио и помогао и многе друге светитеље. Наиме, на ИИ васељенском сабору, управо је овај светац као свог наследника поставио Григорија Богослова на цариградском патријаршком престолу, зађаконио је Василија Великог и крстио Јована Златоуста.

Умро је 381. године и његове мошти су пренете у Антиохију, у данашњој Турској. Свети Мелетије се данас сматра заштитником правдољубивих и часних људи који не одступају од својих уверења јер знају да су исправна. Верује се да овакве особе имају благослов и заштиту Светог Мелетија.

Молитва

Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Мелетије, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Фото: СПЦ

 

Веровања и обичаји

Зато, ако због својих ставова и уверења за која знате да су праведна и морална, свеједно страдате, замолите овог светитеља за помоћ. Ако је ваша молитва истинита и права, помоћ ће сигурно доћи.

(Ало)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".