Воз је оспособљен за ЕТЦС (Европски систем управљања возовима) - облик сигнализације који користе многе европске земље које могу управљати возовима из центра.

У Србија возу истичу да ће Србија добила прво воз прилагођен том систему.

Фото: Новости

 

 

Примопредаји брзог воза у железничкој станици "Нови Београд," присуствовали су министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, представници компаније "Штадлер Бушнанг АГ" и амбасаде Швајцарске у Београду.

Такође присуствовали су и бивши немачки канцелар Герхард Шредер и амбасадор Швајцарске Урс Шмид.

Иначе, брзи воз је стигао у среду 27. октобра у Суботицу, а преостала два воза требало би да буду испоручени до краја године.

Након представљања карактеристика брзог воза, организована је пробна вожња до Железничке станице "Београд Центар".

Фото: Новости

 

 

Уговор са компанијом "Штадлер" о набавци брзих возова потписан је у априлу ове године.

Возови ће саобраћати на брзој прузи Београд - Нови Сад која ће, како је најављено, грађевински бити завршена до краја године.

Након тога следи тестирање брзе пруге и возова, а грађани ће до марта моћи да путују новим и модерним возовима. Путовање између Београда и Новог Сада трајаће само пола сата.

Фото: Новости

 

 

Једини понуђач који је доставио понуду на тендер за набавку возова био је реномирани швајцарски произвођач Штадлер, са понуђеном ценом од 62,2 милиона евра (62.197.200 евра са ПДВ-ом).

Најсавременија електромоторна гарнитура

У питању су три најсавременије, двоспратне електромоторне гарнитуре, изузетног комфора.

У возу има укупно 316 седишта, укључујући и места за смештај особа са смањеном покретљивошћу.

Фото: Новости

 

 

Такође, постоји wифи интернет, дисплеји који показују заузетост седишта и мини бар.

Карта ће, према ранијим најавама, коштати највероватније око 1.000 динара.

- Два пута дневно ће грађани моћи да путују директно од Београда до Новог Сада и стигну за 30 минута и то ће коштати око 1.000 динара, без много стајања. Неки возови ће се заустављати на више станица и вожња ће бити јефтинија, а трајаће око 48 до 52 минута - рекао је раније Момировић.

 

(Танјуг/Новости онлајн)