Војска и полицијске снаге извршиле су рацију у скровишту милитантне групе Даулах Исламија у удаљеној области града Талајан у провинцији Магуинданао, и убиле њеног вођу Салахудина Хасана и његову супругу у 30-минутној пуцњави пре зоре, саопштила је филипинска војска.


Како преноси агенција Ројтерс, више од двадесетак других наоружаних људи је успело да побегне, изјавио је регионални војни командант генерал-мајор Јувимакс Уј.

Војници су на месту сукоба, према његовим речима, запленили јуришне пушке, муницију и документацију побуњеника.



Хасан и његова група су наводно били умешани у низ бомбашких напада са циљем изнуђивања новца од предузећа и транспортних компанија.

Један од најистакнутијих напада био је бомбашки напад на ноћну пијацу 2016. године у којем је погинуло 15 људи, а десетине рањено у граду Давао, родном граду председника Родрига Дутертеа, саопштила је војска.

Хасанова група је такође окривљена за бомбашки напад на аутобус на југу земље 2014. године у којем је погинуло 11 људи и рањено 15 особа.

У јуну су његови људи запалили аутобус у граду М''ланг у јужној провинцији Котабато у нападу у којем су погинуле четири особе, а неколико је повређено, саопштила је војска.

Хасан је основао групу за изнуђивање под називом Ал-Кобар, која је окривљена за бомбашке нападе, изнуде и друге нападе од 2007. до 2015. године.

Даулах Исламија је једна од бројних малих, али насилних група које су се заклеле на верност Исламској држави.

(Танјуг)