Америчка метеоролошка служба саопштила је да је ово једна од најјачих олуја која је икада погодила југозападну Калифорнију.

Новинска агенција АП наводи да су се брда око предграђа Санта Кларита, северно од Лос Анђелеса, скроз забелела, а да је снег изненадио и источна предграђа. Метеоролози кажу да ће становници тог дела Калфорније данас моћи да предахну, али да их нова мећава очекује већ сутра.

После неколико дана снажних ветрова, обореног дрвећа, покиданих далековода, више од 120.000 домаћинстава остало је без струје. Главни аутопут на западној обали Интерстејт 5 затворен је због обилног снега и леда у планинском делу северно од Лос Анђелеса.

Метео службе су израчунале да је до суботе пало 205 центиметара снега у зимовалишту Маунтан Хај које се налази у планинама Сан Габријел североисточно од Лос Анђелеса, док је 160 центиметара пало у Снежној долини смештеној у планини Сан Бернандино. Количина кише је такође велика, па је пао 38,1 центиметар кише у округу Когсвел Дем, а у Вудланд Хилсу 26,6 центиметара.

"Ово је изузетна снежна олуја са историјском количином падавина и снегом који је пао у низијама, где се ретко забели", саопштила је метеоролошка служба Лос Анђелеса.

Проблема има и у Мичигену, где је због олуја од ове недеље више од 350.000 домаћинстава било без струје у суботу после подне, према подацима две главне електродистрибуционе компаније у тој америчкој држави.

Обе компаније су саопштиле да се надају да ће успоставити нормално снабдевање електричном енергијом до вечерас.