Жртава, на срећу, није било. Пет особа, од којих две девојчице старе четири и седам година, су пребачени на Војномедицинску академију, где су инхалирани и сви се добро осећају. Због штете која је настала, неколико породица остало је без крова над главом.

На терен је убрзо стигло седам ватрогасних возила, а 29 ватрогасаца су угасили пожар и евакуисали станаре ове зграде, која има четири стана. Слика на лицу места била је језива. На зиду стана у приземљу остала је велика рупа, сви прозори са штоковима, су изваљени, фасада је уништена, као и улазна врата у зграду.

До несреће је дошло када је у једном стану, највероватније,експлодирала плинска боца. Власница, на сву срећу, у том тренутку није била код куће, пошто је, како сазнајемо, преспавала код сестре. Када је, пошто су је звали и рекли шта се догодило, стигла, од шока није могла да говори. Једна комшиница је казала да се бака Стана, како ју је ословила, уплашила да случајно неко није настрадао. Она је, након што је пожар угашен, са полицијом ушла у свој стан, који је потпуно уништен. Све време је плакала. Полицајци су једва успели да је убеде да уђе код комшинице да се угреје.

Фото: Д. Миловановић

 

Ђорђе Максимовић, деда девојчица које су биле у згради у време експлозије и које су збринуте на ВМА, рекао је да је детонација била страшна и да су од силине експлозије избијена блиндирана врата на његовом стану:

- Велика експлозија је била, све се затресло, као да је био снажан земљотрес. Сви прозори су попуцали. У овој згради живи пет породица. Нико, на срећу, није повређен. Унуке, које су ми дошле у госте су се уплашиле, плакале су. Ватрогасци су нас вадили, кроз ходник није могло да се изађе напоље. Све је било у диму. Мије унуке и ћерка, као и још једна жена су превезени на ВМА. Добро су. Имали су само гушење од дима.

Према његовим речима, у стану у којем је избила експлозија живи жена, која се ту доселила пре годину дана.

Ана Бутулија која живи у Тршћанској 18 испричала је да их је пробудила снажна детонација и да кад је са својом породицом изашла напоље видела да стан у њиховој згради гори.

- Позвали смо ватрогасце и полицију, који су брзо дошли - наводи ова жена. - Цела кућа са две етаже, а ту су сутерен, приземље, полуспрат и спрат, је била под димом. Приземље је потпуно изгорело, као и спрат.

Фото: Д. Миловановић

 

Она је навела да је са још неким људима притекла у помоћ, да се извуку људи. Две жене, нису могле да изађу, јер су им се улазна врата затекла. На сву срећу, брзо су стигли ватрогасци, који су развалили врата и тако их спасили. Ане је истакла да је њен, као и стан поред поплављен, након интервенције ватрогасаца. Иистиче и да је зграда после свега неусловна за живот у наредном периоду и да су у великом проблему због тога.

Искакали у двориште

Са децом сам морала да прескачем ограду ка другом дворишту, како бисмо се спасили. Један зид је отпао, само смо молили Бога да се не сруши све. Сад се сналазимо ко где има, нико више неће моћи да се врати овде - казала је Ана Бутулија.

Фото: Д. Миловановић

 

Помоћ из општине

На лице места, након што је угашен пожар, изашли су надлежни из полиције, који су остали неколико сати, обављајући увиђај. Према речима председника општине Земун, Гаврила Ковачевића, на терен је послат и човек из општине.

- Пратимо ситуацију, у контакту смо са полицијом и породицама, које живе у овој згради - изјавио је за "Новости" Ковачевић.

- Добили смо информацију да су сви успели да се снађу за смештај. Кад будемо добили извештај са увиђаја, видећемо како ћемо моћи да помогнемо. Све зависи од тога шта ће рећи стручњаци, да ли ће зграда остати функционална. Ми ћемо свакако изаћи у сусрет станарима, колико год то будемо у могућности.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".