Свети апостол Онисим, био је човек чији живот најбоље сведочи о томе да, када се у нешто верује и на томе марљиво ради, ништа није немогуће.

Према легенди у коју верују сви хришћани, осим дванаест великих апостола који су познавали Исуса и били његови први ученици, Бог је изабрао још седамдесет других апостола који ће проповедати Јеванђеља и ширити хришћанство. Један од тих “малих апостола” био је и Свети Онисим.

Прича каже да је Онисим био роб једног угледног и богатог човека у Фригији пре него што је побегао у Рим и, чувши Јеванђеље од апостола Павла, пожелео да постане хришћанин. Крстио се, а како је убрзо и његов власник постао хришћанин, њих двојица су се измирили и постали пријатељи и блиски као браћа.

У помирењу власника и бившег роба велику улогу је одиграо апостол Павле који је написао писмо Онисимовом власнику која се и данас сматра једним од најдирљивијих писаних састава који постоје у Светом Писму

Фото: Википедија

 

Молимо те за чедо моје Онисима, којега родих у оковима својим… Јер можда се зато и растаде с тобом за кратко да га добијеш за вјечност, не више као роба, него више од роба, брата љубљенога…

Свети Онисим касније је постао епископ и дуго је и праведно водио хришћанску заједницу. Према предању, његово тело је узела нека богата жена и сахранила га у сребрном ковчегу 109. године.

Молитва

Апостоле Свети Онисиме, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Фото: Википедија

 

Веровања и обичаји

Свети апостол Онисим заштитник је свих људи који, без обзира на своје порекло, вредним и марљивим трудом, стижу до резултата.

Имате сан? Отиђите данас до цркве и помолите се овом светитељу. Његов живот учи да ништа није немогуће и да је, уз помоћ и благослов Христа, сваки сан достижан и остварив.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".