Млади официр је добио тумор, односно лимфом на врату, а после лечења и објашњење да неће имати своју биолошку децу, јер уопште не производи семену течност. Он и супруга после неколико година усвајају девојчицу, која им је када је напунила пет година, тражила брата или сестру. И жеља јој је испуњена, иако је изгледало да нема ама баш никакве шансе да буде тако.

Никола Јововић је са супругом тада кренуо у борбу за потомство која је била, па... мало је рећи - епска. Такву упорност храброг пара, узајамна љубав и вера у њу могла је да буде крунисана само рођењем детета. Иако то, како је Николи речено, није могуће. Иначе, девојчици су од њене друге године објаснили да је усвојена, да су они баш њу изабрали и имају диван однос. И то је сјајно. Али, она је хтела брата или сестру! И како се то неретко дешава, живот је имао другачији план од оног што није могуће. Када је на наговор супруге Никола поново отишао да провери спермограм пре три године, десила се промена.

Хемиотерапија и процес усвајања

Како је рекао, пре тога се десило шест циклуса хемиотерапије и 18 циклуса зрачења, после чега му је страдао и кук који је оперисао па сад има вештачки. Супруга и он су чекали да прођу две године да би му се организам опоравио. Тада је сазнао да уопште нема сперматозоиде, што је последица хемиотерапије и зрачења. Иако су му сви рекли да се помири са тим да неће имати деце никада, упустио се у борбу која је трајала до 2012. године.

- У 2013. години смо предали папире за усвајање и те године смо и усвојили девојчицу. Невероватно је да се за тако кратко време прође кроз тај процес - рекао је Никола.

Како је рекао, 1. јула 2013. године појавили су се на листи усвојитеља. После 13 или 14 дана је са супругом отишао под Острог, где им је прочитана молитва. Одмах по изласку из кивота Светог Василија су их позвали. Онда су ушли у процедуру и 19. августа 2013. добили ћерку која данас има десет година.

Нова жеља за биолошким потомством

Како каже Никола, опет су били под Острогом и рекли су ћерки да пожели шта год хоће од Светог Василија, а она је, на велико изненађење родитеља, пожелела да има брата или сестру.

Тада су били спремни да поново покрену процедуру за усвајање, али је Никола, на наговор супруге, отишао да провери спермограм. Она је била та која је увек веровала да ће имати и биолошко дете. Када је добио резултате, у целом ејакулату пронађен је један сперматозоид.

То је први који се појавио од 2004. године.

- Тада смо супруга и ја подигли кредите, које и дан данас отплаћујемо, распитали смо се и сазнали да је најуспешнија клиника за ВТО у Прагу, отишли, све урадили и није се ништа десило. Код мене су, једном јако болном методом, вадили сперматозоиде, али до оплодње са јајном ћелијом није дошло. Али су нам рекли, да је то нада и да дођемо да покушамо опет - рекао је Никола.

Због недостатка финансијских могућности да поново иду у иностранство, нашли су клинику у Новом Саду у којој се баве мушким стерилитетом.

- Почео сам да пијем хормонску терапију која ми је повећала број сперматозоида на отприлике 200, али после друге вештачке оплодње се опет ништа није десило. Када је на ред дошла трећа ВТО, већ смо били на корак од тога да одустанемо, јер супруга није могла више да пролази кроз то. Она је поднела највећу жртву, јер сви ти хормони, терапије, све је то велико мучење за женско тело. Отишли смо на клинику и докторка нас је одговорила од те намере. Рекла је да ће пробати да из супругиног циклуса изваде јајне ћелије уз минимум хормона.

И онда се десило чудо.

- Тада наступа наша пријатељица из цркве, доноси нам освећену палму Светог Саве из Јерусалима, и каже: “Ја сам се сетила вас кад сам била у Јерусалиму”. Супруга и ја смо верујући, постили смо 40 дана ван поста, после је дошла та трећа ВТО где је мој спермограм бројао 750.000 сперматозоида, а супруга је добила са минималним хормонима четири јајне ћелије. И тако је дошао мали Сава - рекао је пресрећни отац и додао:

- Тај број сперматозоида се десио само тад, кад сам постио и јео Савину палму - рекао је он.

Јововићи су после свих тортура и мучења кроз које су прошли, срећни и испуњени родитељи двоје деце. Никола додаје да ништа у свом животу не би мењао, све би пустио да иде истим редоследом, како би добио своју децу. Сава је напунио две године, а за даље ће видети да ли ће их имати још. За све оне који желе да се остваре као родитељи Никола Јововић је дао јасну поруку - да никада не одустају.

- И ко не може да добије биолошко дете, нека га усвоји, јер је то потпуно исто – поручио је Никола Јововић.

(К1 инфо)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".