Како трагични број жртава стравичне несреће у Грчкој расте, а анксиозност за оне заробљене испод воза јача, објава лекара у Универзитетској болници у Лариси Ерис Тзиастудис на Фејсбуку даје још једну слику трагедије у Темпију, преноси прототхема.гр.

Према речима овог лекарског друштва, својим херојским поступком истакао се двадесетогодишњи студент када је успео да сам разбије стакло и спаси најмање десет младих људи.

Студент Андреас Аликаниотис је изашао готово неповређен из 2. вагона и пркосећи опасности, огромној ватри која је горела поред њега, желео је да спасе људе.

- Иако је данас небо било испуњено анђелима, имамо срећу да међу нама имамо земаљског анђела, двадесетогодишњег студента Андреаса Аликаниотиса, који је изашао готово неповређен из 2. вагона. Он је херој јер ризикујући свој живот, уз огромну ватру поред себе, није напустио вагон већ је успео сам да разбије стакло и спасио још најмање десеторо деце, дечака и девојчица. У данашњем мрачном дану, Андреас нам је показао да нова генерација Грка има доброту, принципе и морал! Честитам мој лепи Андреас, честитам родитељима који су те васпитали - наводи се у објави.

Подсећања ради, међуградски путнички воз који је саобраћао из Атине за Солун сударио се великом брзином са теретним возом испред града Ларисе у централној Грчкој, рекао је гувернер Тесалије.

Удар је изазвао пожар у великом броју путничких вагона, при чему су изгорели многи путници који су хитно превезени у болнице.

- Чули смо велики прасак, било је то 10 кошмарних секунди. Превртали смо се у вагону док нисмо пали на бок... онда је настала паника, пуцали су каблови свуда, ватра је била моментална, док смо се превртали били смо спаљени, ватра је била десно и лево, рекао је Стергиос Миненис, 28-годишњи путник.

Евакуисано 250 путника

Око 250 путника аутобусима је безбедно евакуисано у Солун. Један путник рекао је државној телевизији ЕРТ да је успео да изађе из вагона, након што је кофером разбио прозор воза.

Најсмртоноснија железничка несрећа у последњих неколико деценија

1972. године, 19 људи је погинуло када су се два воза директно сударила испред Ларисе.

Застарели железнички систем у Грчкој треба да се модернизује, са много возова који путују на једном колосеку, а системи сигнализације и аутоматске контроле тек треба да буду инсталирани у многим областима.

Грчка је продала железничког оператера "ТРАИНОСЕ" италијанској компанији "Ферровие делло Стато Италиане" 2017. године као део свог међународног програма помоћи, очекујући да ће стотине милиона евра бити уложено у железничку инфраструктуру у наредним годинама.

Како се наводи на сајту италијанске компаније, она је главни пружалац железничког превоза путника и терета у Грчкој и саобраћа на 342 путничке и комерцијалне руте дневно.

(protothema.gr)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".