Републикански сенатор Тед Круз блокирао је избор двадесетак амбасадора, које је предложила администрација председника Џозефа Бајдена, сматрајући да је Бела кућа погрешила одустајуц́и од противљења руском пројекту "Северни ток 2".

Међу кандидатима чији је избор, бар за сада, обустављен јесу Бајденов фаворит за место амбасадора у Београду, Кристофер Хил и вероватно будући шеф америчких дипломата у Приштини Џефри Ховеније.

Једини Бајденов кандидат чији се избор не доводи у питање је будући амбасадор САД у Пекингу, Николас Бурнс, још један ветеран дипломатских маневара који су пратили распад бивше Југославије деведесетих година прошлог века.

Бурнсов избор је сигуран и због чињенице да САД већ више од годину дана у Кини немају амбасадора којег је претходно потврдио Сенат, јављају западни медији, преноси РТС.

Осим Круза, избор већине амбасадора блокира и сенатор Џош Хоули.

Демократе оптужују републиканце да оваквим потезима наносе велику штету америчкој спољној политици.

Богато дипломатско искуство на Балкану
 

Кристофер Хил у Србији је најпознатији по томе што је био изасланик САД током 1998. и 1999, на преговорима који су претходили НАТО агресији. Учествовао је у и у преговорима који су довели до Дејтона и краја рата у БиХ, као најближи сарадник Ричарда Холбрука.

Хил је амерички дипломата који потиче из дипломатске породице, пошто му је и отац био дипломата.

Стејт департменту се придружио 1977. године, а прво намештење у иностранству било му је у амбасади САД у Сеулу од 1983. до 1985. године.

Био је амбасадор САД у Албанији од октобра до децембра 1991. године, Северној Македонији од 1996. до 1999. године, а у Србији га највише памте по томе што је био специјални изасланик америчког председника за Косово и Метохију 1998. и 1999. године, у време НАТО агресије на нашу земљу. Хил је био један од три главна преговарача (ЕУ је представљао Волфганг Петрич, а Русију Борис Мајорски) који су водили разговоре пре конференције у Рамбујеу.

 

(Спутњик)