Разлози су обично цена - радни дан је јефтинији у односу на викенд, али и пребукираност ресторана који имају резервисане суботу и недељу и до годину дана унапред.

У последње време парови све чешће одлучују да свадбу направе у петак.

Петак је, као што вам је вероватно познато, дан строгог поста, јер је Исус Христ разапет на крст у петак.

Тај дан се сматра најтужнијим и црква због тога не одобрава венчања петком, као ни средом - на дан када је Јуда издао Христа.

Фото: Профимедиа

 

- У дане једнодневног поста средом и петком црквена венчања се не обављају, као што се не обављају у све дане постова током године - објашњава отац Глигорије Марковић, свештеник Цркве Светих цара Константина и царице Јелене у Београду.

Ипак, ако сте и присуствовали неком црквеном венчању у среду или петак, отац Глигорије објашњава о чему је реч.

- Има случајева кад се врши притисак да се венчање закаже и кад му време није, нуди се мито, више новца да се то "изгура". Али то је тако нелогично да желиш да се венчаш у цркви, али да избегнеш правила, мислећи опростиће ми Бог. Уопште није реч о томе да ли хоће или неће, већ да си самог себе убацио у лоше - објашњава отац Глигорије и додаје да се у јако ретким случајевима по мудрости и крајњем снисхођењу допусти да се обави венчање, али да су то заиста изузеци, преноси "Еспресо".

Осим среде, петка и четири поста, црква не одобрава ни венчања на Крстовдан 18. јануара и 27. септембра, на Усековање које се обележава 11. септембра, као ни на Васкрс и у току Светле седмице.

Фото: Профимедиа

 

Због ове забране, неки младенци одлучују да склопе грађански брак и направе весеље у петак, док се црквена церемонија обавља неког другог дана само у присуству кумова и најближих чланова породице. 

Ипак, ни ово се не сматра добрим избором према ставу Цркве, јер сте на најтужнији празник када треба да постите, славили уз музику и мрсну храну.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".