Данас је мало село Стара Моравица недалеко од Бачке Тополе и Суботице завијено у црно, због смрти два мала детета, чији живот се угасио крај огњишта у кући у којој су живели.

У породици Д.И. (38) и мајке П.К (32) сваког дана потребно је нахранити десеторо чељади, али то им је била мања мука од тешке трагедије коју су пре два дана изненада доживели. Изгубили су двоје најмлађе деце, који су настрадали у пожару, у којем је изгорела читава кућа, у улици уска број 6 у Старој Моравици.

Пожар је, према досадашњим сазнањима из извора блиских истрази изазвала велика искра из шпорета на дрва, ујутро рано око 8 сати и 20 минута, која је на жалост пала на двоје малишана који су били најближи пећи. Отац је био у близини, у дворишту, а дим из куће је касно приметио, па су успела да се спасу двоје старијих малишана, које су извукли кроз прозор. На срећу осталих четворо деце, било је у школи, нису присуствовали трагичном догађају, са којим су се суочили након доласка из школе.

Од дима се није могло ући у кућу, а иако су ватрогасне јединице веома брзо стигле удо куће, за најмлађе малишане је било прекасно.

Фото: Ј.Ј.

 

 

Мирис паљевине и вриска деце и данас су у мислима мештана, који нису оставили на цедилу сиромашну породицу, а данас су заједно сви, са великом емпатијом према несрећним родитељима помагали да се храни на сеоском гробљу двоје малишана.

Купљена су од помоћи два мала ковчега, помогли су око сахране чланови и људи из Месне заједнице села.

-Све је то претужно, малена деца, туга је у читавом селу. Ми смо из Месне заједнице помогли колико је било потребно, а мештани су долазили код нас и доносили сами по својим могућностима, оно што се чинило потребним у овим моментима, да олакшају свима бол за децом, кажу за Курир надлежни у Месној заједници.

Док се окупља тужна поворка, старија деца уцвељено и стидљиво крију се једно иза другог, а родитељи су у сузама.

-Продавали смо повремено ствари из куће, па и животиње које узгајимо, да би прехранили децу.

Најтежи је данашњи дан, јер двоје најмлађих су увек били за нашим скутима или у крилу, каже отац тешким гласом, уз јецај.

Фото: Ј.Ј.

 

 

Кућа је изгорела у потпуности, може само да се сруши , кажу мештани. Први суседи су прискочили породици да помогну, одећом, храном. Жена из комшилука каже, да породицу са шесторо преостале деце нису оставили на цедилу, а то су нам потврдили и у Месној заједници.

-Породица није после пожара остављена на улици. Одмах им је нађен боравак у кући. Јуче су се латили посла и одмах је окречили, пре него што се уселе. Ништа није остало од ствари, у кући је све изгорело, па је и Црвени крст из Бачке Тополе одмах реаговао и донео одеће и хране, средства за хигијену, да реше бар прве потребе, објашњава за Курир жена која је дежурала у месној заједници у Старој Моравици.

Додаје и да је сваки мештанин дошао да помогне, јер им је свака ствар добро дошла.

-Јавили су се МЗ људи који су помогли да се организује сахрана. Центар за социјалну помоћ се јавио, сарађујемо увек у тешким ситуацијама. Они су такође обећали помоћ, четворо деце су основци, иду у сеоску школу. Обезбедиће помоћ око грађевинског материјала, једнократну помоћ и све за шта су надлежни, тако су нам пренели. За сада је породица смештена у кући, коју су поклонили добри људи, а која је била празна у овом моменту и некоришчена, сазнајемо од чланова из месне канцеларије.

Суседи кажу и да породица има помоћ Народне кухиње, више од 10 година, као и социјалну помоћ, па деца неће остати без хране и гладна.

-Отац ће морати да нађе неки посао јер имамо овде и фабрику и надница, додаје један од суседа.

Директорка Центра за социјални рад у Бачкој Тополи Јасмина Зимоњић изјавила је да породица чије је двоје деце страдало у пожару, годинама уназад на евиденцији је социјално угрожених. Она је навела и да су родитељи бринули за основне потребе своје , до јуче, осморо деце.

Фото: Новости

 

 

"Породица је сживела скромно, али су родитељи основне потребе обезбедили око хране, бриге и школовања, рекла је директорка Центра за социјални рад за портал Маглочистач.

Поред социјалне помоћи, од 2010. године, добијали су и једнократну новчану помоћ, помоћ за огрева, лекове и школске потребе, рекла је Зимоњић и обећала да ће Центар за социјални рад одмах од локалне самоуправе затражити посебну помоћ за породицу страдале деце.

Мештани кажу да верују да ће родитељи и њихова општина , као и људи добре воље помоћи да шесторо уцвељених малишана забораве на бол, због страдања брата и сестре и да ће њима бити обезбеђени услови д абуду збринути у наредним годинама. Стара Моравица је данас завијен ау црно, а мештани кажу да је бол за децом највећа и да ће сви помоћи породици која је трагично изгубила двоје деце у једном дану.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".