Свети Порфирије, епископ Гаски родио се у Солуну од богатих родитеља. Своју младост до двадесетпете године проведе у родноме граду, потом напушта родитељски дом и одлази у Мисирску пустињу. Млади Порфирије се ту замонашио и провео наредних пет година.

Онда одлази у Свету Земљу у друштву са својим верним другом, иноком Марком. Близу Јерусалима живео је подвижнички живот у пештери наредних пет година. Али тада се разболео, па није могао да хода више. Ипак, пузећи на коленима, он је стално посећивао службе Божје. Једне ноћи у визији јави му се сам Господ и исцели га од слабости у ногама, те Порфирије поста потпуно здрав.

Када би изабран за епископа у Гази, Порфирије се с тешким срцем прими те дужности. У Гази он затече само двестоосамдесет хришћана; сви остали житељи беху идолопоклоници, и то врло фанатични.

Фото: СПЦ

 

Само својом великом вером и стрпљењем Порфирије успе да Газане преведе у веру Христову. Морао је лично путовати у Цариград цару Аркадију и патријарху Јовану Златоусту, да иште потпору у неравној борби с идолопоклоницима.

Жељену потпору он и добије. Идолски се храмови затворе, кумири поруше и сазида красна црква са тридесет мермерних стубова. Зидање овога храма помогла је нарочито царица Евдоксија.

Порфирије је поживео довољно дуго да види цео град Газу обраћену у веру хришћанску, но то тек после многих својих напора, страдања и сузних молитава Богу. Упокојио се мирно 421. године. Чудотворац био за живота и после смрти. Мошти му почивају и сада у Гази.

Молитва

Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Порфирије, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Обичаји

У част овог великог свеца, обичај налаже да се помолите у миру и са вером у Бога чините добро.

БОНУС: ОДЛАЗАК ВЕЛИКОГ ГЛУМЦА: Преминуо Танасије Узуновић

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".