Дакле, велике су шансе да, ако војска може да је користи у окружењима са тако високим нивоом стреса, онда врло вероватно може да делује и у нормалним условима код куће у спаваћој соби.

Техника је описана у књизи из 1981. под називом "Relax and Win: Championship Performance", и објашњава како су методу развили војни заповедници како би решили проблем превише уморних или исцрпљених војника.

Како применити ову методу?

Опустите сваки мишић у телу, почевши од чела па све до ножних прстију. Почните тако што ћете опустити мишиће на челу. Опустите очи, образе, вилицу и усредсредите се на дисање. Након тога се спустите до врата и рамена. Пазите да вам рамена нису напета. Спустите их што ниже можете и држите руке опуштене са стране, укључујући руке и прсте.

Затим замислите топли осећај који иде од врха главе до врхова прстију. Почните дубоко да дишете, опуштајући мишиће од прса до стопала, а затим поновно замислите тај топли осећај, али нека овог пута иде од срца све до ножних прстију.

Опустите рамена колико год можете. Дишите и пазите да вам рамена и руке остану опуштени, па дубоко удахните и затим полако издахните.
Очистите свој ум. Док се опуштате, јако је важно да очистите свој ум од било каквог стреса. Зато замислите како лежите у кануу окруженом чистом језерском водом или како лежите у висећој лежаљки. У сваком тренутку када почнете да размишљате о било чему другом, понављајте ове речи 10 секунди: "Немој да мислиш. Немој да мислиш. Немој да мислиш". Издахните, опустите груди, а затим се опустите све до ногу.

После шест недеља праксе ова техника ће бити ефикасна код 96 посто људи који је испробају. Довољно говори и то колико је популарна на друштвеним мрежама.

- Војна метода је најбоља метода коју сам пронашао за брже, лакше и боље спавање под било којим условима - рекао је један корисник Твитера под надимком @jdmeie.

Према леkaru Саџиву Котхерију, специјалисти за спавање и водитељу дечје неурологије у Коен чилдренс медикал центру у Њјујорку, помоћу ове технике могуће је научити како брже заспати.

Ако вам ова метода за бржи сан не делује и већ дуго патите од несанице, требало би да посетити свог лекара опште праксе и потражите савет.

БОНУС ВИДЕО: