Један од омиљених трикова у сваком дому за чишћење каде, туш кабине и лавабоа свакако је мешавина соде бикарбоне и лимуна или макар сирћета. Међутим, у неким случајевима чак ни ове чаробне мешавине не дају резултате, а сви бисмо, ако је могуће, радо избегли „тешке“ хемикалије.

Ево пар савета:

Боракс

Једно од све популарнијих средстава је боракс, односно натријум-тетраборат, со борне киселине која је обично у облику белог праха.

Препоручује се да се њиме поспу када и дно туш-кабине и да се мрље потом лагано протрљају влажном четком. Ипак, имајте на уму да ово није добро решење за врата туш-кабине.

Уље

Многе домаћице за врата користе и обично сунцокретово уље – сипају га у спреј-боцу и добро нашприцају врата туш-кабине, потом оставе петнаестак минута да делује, а затим обришу и покупе вишак масноће убрусом или старим пешкиром.

Фото: Профимедиа

 

 

Сирће + детерџент

Једно од бољих решења је и мешавина детерџента за прање посуђа и сирћета, а предност ове течности је то што се њоме чисте и врата кабине и само дно.

Загрејте сирће тек толико да буде вруће, не и да прокључа, а затим га помешајте с једнаком количином детерџента, сипајте у спреј-бочицу и добро промућкајте. Након што поспете упрљану површину, оставите да одстоји десетак минута, а потом обришите сунђером или четком. Овом мешавином може се чистити и судопера, плочице у кухињи или купатилу, било која површина на којој је прљавштина „упорна“, пише Крстарица.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".