Килограм је протеклог викенда коштао и до 800 динара. Ових дана цена је "пала", па се креће од 250 до 500 динара за килограм. Увозне јагоде и даље се, углавном, продају у корпицама, на по 500 до 600 грама.

На пијацама понуда плодова из Грчке, Турске и Албаније. Корпица и до 500 динара.

Домаће јагоде пристижу почетком следећег месеца и оне су из пластеника. Са отвореног се могу очекивати тек после 6. маја, објашњава нам произвођач јагода из околине Београда.

- Што се тиче увозних јагода сада нам долазе из ближих земаља, а чим почну наше, увоз опада - испричао нам је јагодар.

- Драстична је разлика у укусу, када поредимо домаће и увозне. Ради се о пластеницима који се догревају, често се беру у не баш потпуној зрелости. Али, у недостатку других, оне пролазе на тржишту и имају добру цену. Сада су негде од 400 до 500 динара пола килограма. Када буду стигле домаће очекујемо да ће оне коштати између 600 и 700, а на крају ће цена пасти на неких 300 динара за килограм.

Прошле године, јагоде су имале лошу цену, па су се због тога смањиле и површине под њима. Производња је неисплатива, највише што има много ручног рада. Иначе, јагоде се највише узгајају у општини Шабац. Ипак, мачванска област није на првом месту, већ расинска.

Неки подаци показују да је под јагодама био 1.801 хектар. Само једна петина је била у северном делу, а чак четири петине у јужном делу. Регион Шумадије и западне Србије (1.026ха) учествовао је са 57 одсто у укупној површини, а јужна и источна Србија је имала већу површину под јагодама од Војводине.

Посматрано по општинама, Шабац је први са 292 хектара испред Варварина (184), Крушевца (160), Гроцке (130) и Лесковца (122). Јагодарима велики проблем задаје и недостатак радне снаге. Берба јагода није нимало лака, а све је теже наћи бераче, чак и када су дневнице добре. Очекује се да ће дневнице бити око 3.000 динара.

НАЈВИШЕ СЕ ИЗВОЗИЛО У РУСИЈУ

СВЕЖА јагода највише се извозила на тржиште Русије, а смрзнута у Немачку и Француску. Смрзнуту купину продајемо Немцима, Американцима, Белгијанцима, Пољацима, Британцима, Французима и Холанђанима.

Залеђену боровницу пласирамо у Холандију и Немачку. Малину смрзнуту у Немачку и Француску, а нешто мање количине у Белгију, Канаду, САД, Шведску...

ДОБРО СНАБДЕВЕНИ

НОВОСАДСКЕ пијаце добро су снабдевене јагодама, увезеним из Грчке, које продавци нуде углавном по цени од 200 динара за паковање од пола килограма. По жељи купаца може и "на мерење", по ценама од 400 до 500 динара за килограм.

У пиљарама и продавницама јагоде коштају од 640 до 680 динара за килограм, али их скоро сви продају у полукилограмским "пакетићима" по ценама од 320 до 340 динара.

БОНУС ВИДЕО: