Никотинске кесице екстра снаге, које се називају и "снус", продају се у продавницама и бензинским пумпама у одељку за цигарете, иако то није легално. „Снус” постаје тренд међу тинејџерима, а са собом носи опасност од тровања никотином и високе зависности.

Из Управе царина нема информација како су ови производи прешли границу и зашто их до сада нико није приметио. Снус је од 1992. године предмет дебата у Европској унији јер садржи доста никотина и продаје се у паковањима и са укусима који опонашају нешкодљивост и слаткише?

„Снус” је постао тренд међу тинејџерима, лекари упозоравају на опасности

„Слободен пећат” је разговарао са неколико тинејџера који потврђују да снус за њих није ништа ново и да је веома популаран производ. Али опасност од снуса према токсиколозима је у томе што може довести до тровања никотином. То је никотински производ у округлим кутијама упакованим у мале кесе. Ове кесице садрже веома велику количину никотина и доводе до високе зависности. Само једна кесица има 13 милиграма никотина. Поређења ради, једна цигарета има 0,7 милиграма никотина. Дакле, само једна кесица је еквивалентна 15 обичних слим цигарета.

Места на којима се продаје снус су изузетно отворена и редовна што одаје утисак да је реч о легалном производу. Постоји чак и штампана декларација на македонском језику, која је обавезна за све производе у продаји. Производ се извози из Данске. Покушавамо да контактирамо увозницу из Македоније, али за сада безуспешно.

Доктор Нико Бећаровски, токсиколог и дугогодишњи лекар са Клинике за токсикологију Клиничког центра „Мајка Тереза”, каже за „Слободен пећат” да нико никада није дошао у болницу да каже да су конзумирали „снус” и да су су болесни од тога, што није случај, значи да се није догодило. По речима др Бећаровског, последице овог производа манифестују се као класични симптоми тровања никотином.

-Лабораторијски и токсиколошки тестови то не могу открити. Има ли таквих случајева? Вероватно јесте, с обзиром да је у свим околним државама. Реч је о концентрованом никотину који се лепи за зубе. Симптоми би били главобоља, повраћање и својеврсно тровање никотином, с обзиром да је реч о великим количинама никотина, праћене вртоглавицом, малаксалошћу и шумом у ушима, рекао је др Бећаровски за „Слободен пећ”.

Тинејџерком је сведочила како њени вршњаци реагују на употребу овог производа, који је релативно јефтин, око 300 денара и веома доступан, иако је у овој земљи одавно забрањена продаја цигарета и алкохола малолетницима. време и то је кажњиво по закону.

- Врећа се ставља на зубе и пече. Деле се по снази. Једно паковање је еквивалентно неколико цигарета, може бити чак 20 цигарета. А неки људи стављају 6 по 6 и осећају се болесно, веома им се врти у глави. Био сам у ситуацији да изађемо да га имамо. Може се онесвестити, зависи од тога како му то иде. За све који покушавају, први пут је најгоре, а онда се навикну. Кажу да им се мишићи опуштају, а тело опушта. А у школи су нас наставници питали да ли смо то користили, а ми смо рекли „не“. Први пут сам видела овај тренд у јуну или јулу прошле године, каже саговорник, ученица скопске гимназије.

Министарство унутрашњих послова до сада није добило ниједну пријаву о злоупотреби снуса. Рад МУП-а је усмерен на опојне дроге, а "снус" није у тој категорији.

(Слободен печат)