Он се тада присетио најтежег периода живота и открио да је његову мајку Милицу, током Другог светског рата, убио школски друг поп Маца.

- Мајка је радила на пошти. И тог дана кад смо испраћали колону партизана и дочекивали колону Немаца, мајка је од наших добила задатак да остане. Да и даље ради на пошти. Иако за Немце... јер ће наши опет доћи. Једнога дана испратили смо и колону Немаца. Са друге стране у град је ушла колона четника - објашњавао је Јанкетић на који начин су тада живели.

Фото: Анђела Стевановић

- Моја мајка Милица радила је и даље на пошти. Сада за четнике. Убрзо су почели да је позивају у команду. Препознао ју је четнички главар, поп Маца. Некада су заједно ишли у гимназију. Поп Маца је у Пљевљима пронашао још неколико партизанских жена. И оне су морале да одлазе у команду. Једном када се спремала да иде на саслушање, мајка ми рече:­ "Циле, мене ће да убију". Милену остављам теби у аманет. Ти да је чуваш и штитиш. Ти си мушка глава. Не дај је никоме, немој неко зло да јој учини. Није се више вратила моја мајка Милица.  Залуду смо Милена и ја ишли у команду и молили да не убију нашу мајку. Једне ноћи, у Шеварима, убио ју је поп Маца, с другим партизанским женама. Њих девет - рекао је он тада.

Земаљска комисија Црне Горе за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача утврдила је 15. фебруара 1946. године на Цетињу да је Милорад Вукојичић, звани Маца, родом из Пљеваља, учествовао у убиству десеторо својих земљака. Документ о томе, број 1487, чува се у Државном архиву Црне Горе. Вукојичића је, 2005. године у мају месецу, Српска православна црква прогласила свецем, уз још седморицу свештеника.

Фото: Предраг Митић

 

Земаљска комисија је утврдила да је Вукојичић, са саучесницима Војиславом Коваљским и Милисавом Јестровићем "учествовао у хапшењу и стрељању мирних грађана града Пљеваља у 1944. години".

У одлуци се наводи да је Вукојичић крив за смрт Дика Стаменића, земљорадника, Љуба Стаменића, аутомеханичара, Јуле Стаменић, домаћице, Љубице Стојкановић, студента, Зоре Караматијевић, домаћице, Милеве Жугић, домаћице, Савке Матовић, домаћице, Миладина Божовића, пензионера, Божане Мишовић, домаћице и Живка Контића, пензионера.

- Вукојичић је, као четнички џелат у штабу пљеваљске четничке бригаде, у ноћи између 22. и 23. марта 1944. године, заједно са четницима Војиславом Коваљским и Миланом Јестровићем, стрељао Стаменића Дика, његовог сина Љуба и жену Јулу у Пљевљима... Вукојичић је 23. марта 1944. године у заједници са Коваљским и Јестровићем на зверски начин убио Миладина Божовића, пензионера из Пљеваља. Априла 1944. године Вукојичић је извршио хапшење мирних домаћица из Пљеваља, док су остали четници похапсили Мишовић Божану и Контић Живка. Исте ноћи пошто су их похапсили, Вукојичић их је у заједници са четничким џелатима Миланом Јестровићем, Војом Коваљским и Мишом Радовићем стрељао код реке Југоштице у Пљевљима - пише у одлуци коју је поптисао председник Комисије Јакша С. Брајовић. У одлуци се наводи да је Вукојичић починио ђела ратног зличина и "као такав је ратни злочинац".

Фото: Предраг Митић

 

Пљевљанка Милосава Струњаш, послала је отворено писмо Синоду Српске православне цркве у коме тврди да је Вукојичић припадао црној тројци која је убијала невине цивиле. „ Његов надимак био је поп кољач" навела је, и додала да је та тројка убила и Милицу Јанкетић, Мишину мајку.

О Вукојичићевим злочинима сведочила је, поред Милијане Дајовић и Савете Стојкановић, и Зора Стаменић.

Међу Пљевацима говорило се и да је надимак "маца" добио по нејговом омиљеном алату којим је убијао - мацоли.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".