Најмање 19 миграната из субсахарске Африке удавило се код обала Туниса када се преврнуо чамац у којем су Средоземним морем покушали да доплове до Италије, изјавио је данас представник једне невладине организације.

У последња четири дана, пет чамаца с мигрантима потонуло је близу Сфакса, на југу Туниса и у тим несрећама 67 људи је нестало, а девет погинуло, наводи Ројтерс.

Тунишка обалска стража саопштила је да је у последња четири дана пресрела око 80 чамаца на путу ка Италији и привела више од 3.000 миграната, углавном из земаља субсахарске Африке.

Ромадан бен Омар из Форума за социјална и економска права (ФТДЕС) рекао је данас за Ројтерс да је обалска стража Туниса спасла пет особа из чамца који се преврнуо код обала Махдије, као и да су ти мигранти започели путовање из Сфакса.

Обала Сфакса постала је главно полазиште за људе који беже од сиромаштва и сукоба у Африци и на Блиском истоку, у потрази за бољим животом у Европи. 

Према подацима УН, најмање 12.000 миграната који су ушли у Италију ове године допутовали су из Туниса, док је 2022. године  из те земље дошло 1.300 миграната. 

Раније је највећи број миграната у Италију пристизао из Либије.
 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".