"... Ту сам већ био на крају са живцима, само сам им рекао да ако не донесу следећег месеца 475 евра да могу и они и дете и нерођено дете, сви заједно да лете из стана и отишао!". Овако је један станодавац завршио разговор са својим дугогодишњим подстанарима, али се онда му је прорадила савест.

"Сад кад ми се слегло мало све, осећам се мало као монструм, некако ми све то делује неморално, шта знам... Шта ви кажете, ко је овде луд?", написао је он на друштвеној мрежи Реддит и потражио савет осталих учесника у овој дискусији.

Он је претходно описао целу ситуацију:

"Издајем стан са братом на Новом Београду. У питању је трособан стан, од 74 метара квадрата. Имамо сталне станаре већ три, три по године. Људи су стварно максимално коректни, никада нису каснили са станарином, никада нису ништа упропастили, све супер. Сад проблем долази пре пар месеци. Како је све поскупело, сви су повећали цену кирије. Мени брат предлаже да им повећамо цену. У почетку сам се нећкао, с обзиром на то да нам у том тренутку није био потребан баш сваки динар који смо могли да извучемо. На крају, када сам видео да без 50 евра не можеш у продавницу, схватио сам да ипак морамо дићи цену кирије", почиње он причу.

Мајка почела да се тресе: "имамо мало дете, друго је на путу"

А онда је пре око 4, 5 месеци отишао код њих, као и увек да узме новац, али овај пут и саопшти им да ће морати да им дигне цену кирије, "да му је јако жао, али да морају разумети у каквој је и он позицији..."

- Они ту упадају у неку пасивну агресију, не знам како бих то другачије описао. Жена креће да се тресе, прича ми како имају мало дете и сада чекају још једно (7 је месец трудноће). Ја им кажем да ја све то знам, три године нисам дизао кирију са 330 евра. Рекао сам им да очекују за једно 3,4 месеца поскупљење и да је то једноставно неизбежно - пише овај Редитовац.

Наступа дилема - колико повећати?

Након сусрета са станарима, овај станодавац и његов брат нашли су се у дилеми колико је у реду повећати кирију. Како је Нови Београд у питању, а та квадратура, брат предлаже - "минимум на 550-600 евра", јер "остали за толико издају два пута мање станове, што би ми били будале".

- Донекле и јесте у праву. Ништа, на крају смо одлучили да ћемо за почетак дићи на 475 евра, па ћемо видети како се ситуација одвија - прича.

"Ако вам је скупо, идите сви из стана!"

Дошло је време и да им саопшти одлуку.

- Првог априла дошао сам до њих како би им саопштио да је коначно дошло до тог поскупљења и да ће од следећег месеца кирија бити 475 евра. Кренули су да негодују, као како одједном толико скупо, да није то превише... Рекао сам да ако им се не свиђа, нека уђу на огласе и кад буду нашли шупу од 25 квадрата за 300 евра, сетиће се у каквом су стану били 3 године за исте паре. Они су ту ућутали на пар секунди да би муж проговорио следеће: " А је л може да се спусти цена на 450 евра?". Ту сам пук'о и само сам им рекао да ако не донесу следећег месеца 475 евра да могу и они и дете и нерођено дете, сви заједно да лете и отишао! Сад кад ми се све слегло, осећам се мало као монструм, некако ми све то делује неморално, шта знам... - наводи он на крају своју муку...

Корисници Реддита имали су пуно тога да кажу:

"Најавиш поскупљење и 3-4 месеца им не кажеш нову станарину? Држиш их у неизвесности да не знају 3 месеца ни да л' ће моћи да приуште станарину? Твоје је право да повећаш, али начин на који си то урадио је ја**рски. Још негодујеш јер покушавају бар да смање цену. Па не купује нови ајфон од 1.000е па да те вређа, да ти убија цену за луксуз који му не треба. Човек се цењка за кров над главом", мишљење је једног у дискусији.

"На страну повећање, проблем је твоја реакција на његово питање. Вероватно и треба да се осећаш као монструм јер си том последњом реченицом и чином показао колико немаш саосећања. Много је лепо бити у позицији да тако лако можеш да утичеш на нечију судбину. Злоупотребљаваш моћ коју имаш. Ти си као шеф од кога запослени дрхте јер им прети отказом. Одвратно", још једно је слично мишљење.

"Можда ипак некако да им изађеш у сусрет..."

"Брат и ти сте у могућности да дигнете цену и то вам је у интересу, њима је у интересу да плаћају што мање и не траже нови стан преко ноћи, поготово са дететом на путу (претпостављам да жена не ради или је на трудничком). Селидба је мука и без тога. Јеси им најавио пре који месец, али ниси им рекао тачну цену до неки дан, очигледно нису очекивали толико повећање. Мало је труло да даш људима месец дана да се иселе ако им не одговара, још у тој ситуацији... Можда можеш да им изађеш у сусрет, ако не финансијски онда са мало више времена или постепеним повећањем...", један је од предлога.

"Хеј, човек стресира трудну жену"

"Понављам, човек стресира трудну жену! Буквално угрожаваш један малени живот. Срами се", поручили су му.

"Ако их отераш, мораћеш да тражиш нове подстанаре, а то ти је мачка у џаку и лутрија ко ће да ти западне, да ли је ок, да ли није. Попричај са људима озбиљно и објасни им своје разлоге, немој са врата. Да сам на твом месту, ја би се сложио на 450 евра у наредних 6 месеци. После 3 месеца разговорај да ли планирају да остану у стану и договори коначну нову цену", још један је конкретан предлог.

Већина се слаже да ово јесте једна комплексна ситуација и да може да се гледа из више углова, али оно што многи питају јесте и - ако станодавац остане при својој одлуци, да ли ће моћи мирно да спава. Да ли су тих 25 евра на којима инсистира вредни тога.

Које је ваше мишљење, пишите нам у коментарима.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: