Гитариста групе АББА Лас Веландер преминуо је након кратке битке с карциномом у 70. години живота, а тужну вест потврдила је његова породица.

- С неописивом тугом морамо објавити да је наш вољени Лас заспао. Лас се недавно разболео од, како се показало, рака који се проширио, а рано на Велики петак преминуо је окружен својим најмилијима. Био си невероватан музичар, те скроман као мало њих, али пре свега био си диван супруг, отац, брат, ујак и деда. Љубазан, брижан и пун љубави... и још толико тога, невероватно је да сада морамо живети без тебе. Волимо те пуно и фалиш нам - написали су чланови његове породице на Фејсбуку.

Веландер је почео да свира гитару као дете у свом родном граду Нори у Шведској.

 

 

У октобру 1974. придружио се легендарној АББА-и, Агнетхи Фäлтског, Бјöрну Улваеусу, Беннyју Андерссону и Анни-Фрид Лyнгстад. Одсвирао је више од 20 АББА-иних песама међу којима и неке од њихових најпознатији, а 2008. године радио је и на хиту Мамма Миа!.

Лас је радио и на АББА-ином посљедњем "Воyаге" албуму који је објављен 2021. године.

С познатим музичарима наступао је и на неким турнејама, а након одласка из АББА-е, 1980. године, започео је и соло каријеру, те објавио свој албум 1981. године. Након тога објавио је још 11 албума. Последњи свој албум објавио је 2006. године, а превео га је и на енглески с насловом 'Симпле Тицкет'.