Наиме, како преносе грчки медији, колоне на путевима су огромне, будући да се и велики број Грка одлучио да Ускрс проведе ван градова.

Према подацима из Саобраћајне полиције Грчке, ове године је повећан број возила у односу на исти период 2022. године, која је уједно била и прва година да се Ускрс прославља без ограничења након пандемије.

Преко 300 хиљада возила напустило градове

Конкретно, ове године од јутра Великог понедељка које се обележава у Грчкој до данас у 6 сати ујутру је кроз наплатне рампе за Коринт и Ламију прошло 311.220 возила, док је у истом периоду прошле године прошло 291.141 возило, пише портал "Ант1 њуз".

Како се наводи услед великог броја возила, тамошња полиција је подигла ниво спремности и радне готовости на терену.

Фото: Петар Милошевић

 

 

У великом броју н саобраћајницама се налазе припадници саобраћајне полиције у патролним аутомобилима као и на мотоциклима који се труде да не дође до гужви и судара. Слична ситуација према писању грчких медија јесте и на трајектима који превозе путнике до острва.

Чека се сатима на укрцавање на трајекте

У пристаништу је лучка управа предузела све неопходне мере да олакша путницима и возилима. Онима који су овога јутра, данас или у току сутрашњег дана, креће на пут саветује се да доста раније буду на бродским пристаништима услед појачаног интензитета саобраћаја на путевима око луке.

За сада, највећа попуњеност, чак 95%, примећена је када се ради о трајектима који саобраћају ка Кикладима.

Из луке Пиреј се данас очекује 14 полазака за Егејска острва и 31 за Аргосаронска острва, док је предвиђено 12 полазака из луке Рафина и 9 из Лавриа.

Јуче у четвртак, 13.04, из луке Пиреј је испловило 19 бродова са 21.853 путника, док је 34 брода са 9.198 путника испловило ка Аргосаронским острвима. Из луке Рафина је испловило 15 бродова са 9.076 путника, док је из Лаврије испловило 10 бродова са 2.715 путника.

Према овим бројкама, како пише портал "Ант1 њуз", саобраћај је повећан за 25 до 30 % у односу на протеклу годину када се ради о путовањима везаним за ускршње празнике.

Велика је гужва када се ради и о аутобуском саобраћају, где се наводи да је скоро па немогуће пронаћи карту за путовање унутар земље, иако је број полазака утростручен када се ради о истом периоду прошле године.

Гужве и у Србији

Када су у питању путничка возила најдуже се чека на ГП Прешево, на улазу, и то око 40 минута а чекање на излазу из земље последица је поступања граничних органа суседних земаља. Управо због појачаног празничног интензитета саобраћаја свим возачима се саветује да да бирају алтернативне путне правце и мање оптерећене граничне прелазе.

Пре пута, а затим и како се будете приближавали граници, стање на прелазима и путевима уопште можете да проверите на сајту АМСС, а веома користан је линк где уживо можете да пратите снимак са камера. Осим самог снимка, ту је наведено и колико се, према званичним информацијама, чека на граници.

Реалнији приказ дају апликације коју бесплатно можете да скинете на ваш паметни телефон. Једна од њих је "Бордер Wатцхер". Веома је корисно да користите и "Гоогле Мапс" са укљученим опцијом приказа фреквенције саобраћаја.

БОНУС ВИДЕО:

МУП УПОЗОРАВА ГРАЂАНЕ: Ево како да препознате преваранте

(Курир/Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".