Овај петак је посвећен прослављању Пресвете Богородице. Зато је реч о дану посебно посвећеном женама и мајкама које данас не би требало ништа да раде.

Обичај је да се зором излази на најближи извор или водицу, где се умива, пије вода, бере цвеће, весели и враћа се кући тек увече. Тако су баке некада саветовале своје унуке да поране јер се веровало да ће им тако цела година проћи у срећи и весељу.

Данашњи празник, као славу, прослављале су понегде механџије, а реч је и о сеоском празнику у неким крајевима где се због тога коље јагње. На овај дан се у селима око Ниша и Пирота поново фарбају јаја као и за Ускрс само што су намењена мртвима и биће однета на гробља у понедељак.

Успостављање овог празника десило се у храму поред једног извора недалеко од Цариграда, који се звао "Живоносни источник". Тај храм је подигао цар Лав Велики (V век).

По предању, једном приликом, још док није постао цар Византије, у шуми је наишао на слепог човека, одвео га до извора где га је напојио и умио, након чега је слепац прогледао.

Када је постао цар, на месту где се то чудо десило, подигао је храм, у знак захвалности Пресветој Богородици. Народ је почео да пристиже са свих страна, тражећи и налазећи лек за многе болести.

У неким крајевима Србије жене на Светли петак треба да поране и у рану зору оду на најближи извор или водицу, где се умивају, пију воду, беру цвеће, веселе и враћају се кући тек увече. Тако су баке некада саветовале своје унуке да поране јер се веровало да ће им тако цела година проћи у срећи и весељу.

Такође, православна црква и њени верници сутра славе свете апостоле Иродиона, Агава, Руфа и друге.

Много имена

Данашњи петак има многа имена. Светли је зато што је у Светлој недељи. Први петак након Васкрса се у народу још зове Бели или Благи петак. За овај петак у Србији и Босни је раширенији назив Источни петак док је у неким крајевима познат и као Себични и Блажени. У неким крајевима Србије "блажити" значи јести "благоту" односно млеко, сир, кајмак... Тако да овај последњи назив упућује на још једну посебност овог дана јер је реч о једном од ретких петака у години када се не пости

БОНУС ВИДЕО: