- Чувајте се - гласи порука упозорења.

У питању је поскок, најотровнија и најопаснија европска змија из породице отровница. У Хрватској је поскок такође и једна од строго заштићених врста.

У дужину може нарасти до 100 центиметара. Глава му је углавном срцолика, очи су велике, а посебно упечатљиве су косе и издужене зенице које му дају претећи поглед. На врху главе се налази карактеристичан рог по коме је препознатљив.

Женке нарасту око 60 цм, а мужјаци могу нарасти и до 100 цм. На леђима се налази карактеристична "цик – цак" линија која је код неких примерака изломљена те чини ромбове.

 

 

Не напада ако га не дирате

Преко зиме хибернира, а доласком топлијег времена у пролеће излази из свог склоништа и креће у потрагу за сунцем и храном, а наравно и за партнером с којим ће се парити у априлу или мају.

Крајем лета женка ће окотити десетак малих поскока који су одмах спремни за живот што наравно укључује и отров ради лова на ситне гуштере, скакавце, стоноге...

Одрасле јединке лове углавном мале сисаре, гуштере и птице.

Један мушкарац из Истре, подсетимо, већ је доживео ујед поскока ове године. Марино Каполики (65) из Водњана у Истри имао је непријатан сусрет са змијом отровницом док је брао шпаргле.

(Слободна Далмација)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".