Љубомир Митев из села Којково код Кратова у Северној Македонији проглашен је невиним 2019. године за убиство које му се ставило на терет када је 2013. године пуцао у двојицу разбојника, а једног од њих убио.

Двојица мушкараца су претресли скромну кућу тада 79-годишњег деда Љубета и сатима нападали њега и његову супругу захтевајући од њих да открију где држе своје драгоцености.

Пљачка се догодила 27. фебруара 2013. године у њиховој трошној кући у планинском селу Којково када су двојица уљеза Зоран Златков (28) и Борчо Иванов (30) насилно ушли у њихову кућу.

Деда Љубету су ставили најлон у уста, гурнули га на земљу и тукли, а потом га конопцем везали за столицу док су његову жену прекрили ћебетом и малтретирали је. Када су отишли ​​у другу просторију да траже новац, искористио је њихову непажњу и одвезао се. Отишао је у подрум и узео очеву ловачку пушку из које је убио Златкова и ранио Иванова. Разбојник који је преживео осуђен је на осам година затвора.

Јавност је била огорчена када је мушкарац оптужен за убиство, а његов тим одбране је инсистирао да се ради о јасном случају самоодбране. Он је оптужен за убиство и недозвољено држање ватреног оружја 2015. године.

На крају оптужба за убиство је повучена и суд га је прогласио кривим за оптужбу за ватрено оружје и изрекао му условну казну.

- Ово је велика победа за владавину права. Ово се може користити као школски пример самоодбране. Надамо се да се тужиоци неће жалити и да ће дозволити деда Љубе да проживи свој живот у миру - рекао је тада адвокат Христијан Георгиевски.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: