Бурић (69) је недавно према избору Европске филмске академије проглашен за најбољег еуропског глумца.

Глумац је најзначајнији део своје филмске каријере остварио у Данској говорио је у емисији на ХРТ-у о својој вези са Хрватском, о томе зашто још глуми у малим, независним позоришним пројектима, а дотакао се и улоге у "Pusher"-у.

- Ми имамо мало погрешну слику о Холивуду. Мени је јако пријатно изненађење било кад сам дошао тамо и радите с неким режисером за којег знаш да ради блокбастере због чега мислиш да је само у том мејнстриму. Али они јако прате европски арт филм и то ми је било угодно изненађење. И то није само пристојност него они стварно то гледају. Холивуд је један другачији начин производње филма него што је то европски и иде се неким другим степеницама - испричао је Бурић.

Признао је да је он касно постао глумац и да је прво видео себе као радикалног културног активисту.

- То је искуство мене формирало. У тој групи нисмо говорили да смо глумци, говорили смо да смо произвођачи слике, музике... Јасно да је то била глума, али нисмо о себи размишљали као о глумцима. Мени је то била нека врста редукционизма... Ја сам први пут донео одлуку да сам глумац после филма "Pusher" у којег сам ушао и помало невољно. Тај сусрет с Јенсом, режисером, је био одлучујућ у мом животу - казао је.

- У то сам време радио са једном украјинском режисерком на катедри филма о позоришту. Тамо сам начуо да траже људе за филм и направио пробно снимање. И тада је после тога режисер почео да ме провоцира на неку фору странаца и Данаца која је мени у том моменту била мучна. Он је хтео реакцију. То је постала чувена свађа о којој сви причају - испричао је.

Њему је, каже, Академија била одбојна. 

БОНУС ВИДЕО: