Прошло је скоро четири године од кад је отишла код гинеколога због проблема јер се, како пише Њујорк пост, стидела да о томе томе говори. Овај познати амерички лист се позива на научни рад четири докторке гинекологије из Београда. 

Њујорк пост преноси да су докторке Александра Веселиновић, Јелена Васић, Вера Јовановић, Слађана Михајловић у свом истраживању "Занемарено интравагинално страно тело и могуће компликације" објављеном 2023. године описале случај једне девојке.

Како оне наводе у свом раду, девојка из Београда је пријавила своје тегобе тек када је почела да има проблема са бешиком, односно неконтролисано мокрење. Међутим, она није одмах открила своје експериментисање са импровизованим сексуалним помагалима.

Временом, она је лекарима признала да је још када је имала 15-16 година користила лак за косу као сексуално помагало. Проблем је настао када је чеп боце лака остао заглављен унутар њене гениталне регије. 

Како је рекла, а што су докторке навеле у свом раду, након што није сама успела да га извади решила је да га, једноставно, остави ту где јесте, надајући се да ће он сам кад-тад испасти или да јој, једноставно, неће правити проблеме, пише Њујорк пост.

Фото: Н. Фифић

 

- Страно тело може да изазове велико оштећење у вагини код адолесцената. Ситуација је компликована због тога што проблеми на почетку не дају никакве симптоме, све док не дође до неке веће компликације - упозоравају докторке у научном раду у ком су описале случај ове Београђанке.

Интересантно, опструкција није ометала њене менструалне циклусе, који су се одвијали редовно и били су нормалног интензитета.

Вишегодишње одлагање одласка на гинеколошки преглед, који се препоручује свим девојкама и женама, због страха да ће сви сазнати за њену тајну, направио је проблем.

Фото: Милена Анђела

 

Девојка је три и по године касније трпела јаке болове, да би потом почела да има проблеме са бешиком у виду мокрења које није могла да контролише, а које је према њеним наводима било обилно.

Како даље стоји у чланку, страно тело је извађено стандардним гинеколошким инструментима, мада је уобичајено да се овакав проблем решава операцијом. Према речима лекарки, девојка је имала рупу између бешике и зида вагине, познату као везиковагинална фистула у медицинском језику, због чега је урин цурио. 

Пацијенткиња је након тога упућена уролозима на лечење.

БОНУС ВИДЕО:

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ, ОВАКО СЕ БЕРЕ АНАНАС: Снимци са познатих поља у Кини

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".