Док не дође нова верзија, право је време да се присетимо како се снимао "први" Бој на Косову.

Текст из 1989. године из ТВ Новости вам преносимо у целости, као и фотографије са снимања које је трајало само - 90 дана.

"КО НЕ ДОЂЕ У БОЈ..."

Трећег априла, у Смедеревској тврђави, почело је снимање ТВ филма "Бој на Косову" - у част 600-годишњице косовске битке.

Пошто код нас ништа не може темељито и натенане, и за овај пројекат одвојено је времена колико се у неким другим земљама (са развијеном кинематографијом) не би утрошило ни за тражење локације и објеката: мање од 90 дана - за снимање - укључујући и сцене самог боја на Косову - и монтажу материјала. Све мора да буде готово до 28. јуна, на дан када су се, пре 600 година, пресудно сукобиле српска и турска војска. Уочи тог дана биће премијерно приказана телевизијска верзија једног од, за наше народе, најважнијих догађаја у средњем веку.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Да би све то успело и испало како треба, окупљена је велика екипа у којој се налази тридесетак наших најпознатијих глумаца и око 120 људи који ће бити иза камере. Уз све то, за сцену боја на Косову биће ангажовано и око хиљаду статиста и четрдесетак коња.

Да би све "штимало" како треба, да не би било "празног хода" и губљења драгоценог времена, све техничке детаље паралелно ће радити две екипе - док једна снима, друга, у неком другом крају земље, припрема терен и сцену. Према ономе што смо видели на почетку снимања, све делује хомогено и прецизно, као да није у питању домаћи пројекат!

Највећи део материјала биће снимљен у остацима Смедеревске тврђаве, једне од највећих европских тврђава, коју је народ вековима звао и "Јеринин град". У питорескном амбијенту, између старих зидина, биће постављена пијаца у Новом брду, код Приштине, пре и после косовског боја, а ту ће бити снимљен и долазак Милоша Обилића, па историјска кнежева вечера када је кнез Лазар изрекао историјску клетву:

'Ко не дође у бој на Косово
од руке му ништа не родило...
Не имао од срца порода...'

Потом је екипа на два дана скокнула до Маврова, где је у манастиру Св. Јован Бигорски већ био постављен двор кнеза Лазара, а затим се преселила у Пирот, где снима на тамошњој тврђави и у манастиру Поганово, преуређеном у двор Вука Бранковића. Најатрактивнији део биће свакако снимање саме битке, за коју је одређена локација у Делиблатској пешчари, где ће бити изграђена и црква Самодрежа, у којој је српска војска била причешћена уочи битке.

Сценарио за "Бој на Косову" написао је познати песник Љубомир Симовић, који је за основу узео своју истоимену драму. Редитељ Здравко Шотра одлучио се за екипу врхунских глумаца, мада су неки у последњи час одустали. Кнеза Лазара игра Милош Жутић, књегињу Милицу Горица Поповић, а Милоша Обилића Жарко Лаушевић. Љуби Тадићу је поверена улога Мурата, а као његов син Бајазит требало је да се појави Александар Берчек. Али, пошто до договора није дошло, играће Бранислав Лечић. Због обавеза на снимању "Сеоба", Драган Николић је морао да одбије улогу Милана Косанчића, па ће уместо њега заиграти Милан Гутовић. Улогу Вука Бранковића тумачи Воја Брајовић, Милана Топлицу Светозар Цветковић, а легендарну Косовку Девојку млада Катарина Гојковић.

Фото: репринт ТВ Новости

 

У осталим већим улогама појавиће се Ирфан Менсур као Макарије, Мргуд Радовановић као патријарх Спиридон, Богдан Диклић као Левчанин, а Бранко Цвејић као Тамнавац. Ту су и Петар Краљ (Војша), Милена Дравић (Велисава), Неда Арнерић, Љиљана Газдић, Оливера Јежина, Сузана Петричевић, Неда Бргић - Огњановић...

Директор фотографије је Радослав Владић. Сценографију раде Александар Миловић и Миленко Јеремић, костиме Биљана и Љиљана Драговић, а музику пише Душан Каруовић.

Рецимо на крају да ће, према првим проценама, цео овај пројекат коштати ТВ Београд једва 350 милијарди старих динара, што је само мало скупље од, рецимо, "Дома за вешање".

Желимир Смилевски

Снимили Ђани Гол

и А. Хегнер

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у "ТВ Новостима" у априлу 1989. године. *