Литар евродизела ће од данас од 15 часова до следећег петка у исто време на пумпама максимално коштати 185 динара, а бензина европремијум БМБ 178 динара, сазнаје "Блиц Бизнис". Цене се практично нису промениле у односу на претходне дане, али би најаве на глобалном тржишту могле и да их промене у наредном периоду.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени чланови најавили су недавно, на изненађење многих, смањење производње нафте од маја 2023. године, на око 1,15 милиона барела дневно. Према проценама аналитичара великих банака у свету, ова одлука могла би да погура цену барела ка нивоу од 100 долара.

Ових дана међутим гледамо другачију слику. Цена барела је на европском тржишту само за претходних неколико дана пала са 86 долара на око 80 долара, па на 78 долара, колико вреди јутрос.

Фото: Д. Миловановић

 

Инвеститори су очигледно и даље фокусирани на изгледно подизање каматних стопа у САД и то, према проценама економиста, за четвртину процентног поена, што би означило крај циклуса најагресивнијег заоштравања монетарне политике у протеклих 40 година.

Њихова прогноза темељи се на оцени о још увек солидном темпу запошљавања у највећој светској привреди што су најновији подаци показали тек умерени раст броја нових захтева за исплатом накнада за незапосленост у прошлој недељи.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

ЦЕНЕ ГОРИВА ДИВЉАЈУ: Немци и Британци суочавају се са великим поскупљењима

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".