Међу теглама, ајвара, туршије, паприке, компота, џемова, слатког, налази се и лек за превентиву и лечење многих болести, па чак и короне.
Да ли је наша зимница, наш лек?
- Храна је лек ако се правилно користи, али такође може да буде и штетна, па због тога треба водити рачуна шта се једе. Зимница нуди доста здравствених добробити, али само она која је ферментисана – кисели купус, краставци, туршија -каже дипломирани нутрициониста Предраг Ненадић.
Ферментисане намирнице обезбеђују организму здраве бактерије које су му неопходне ради уравнотежавања цревне флоре, пише РТВ.
Фото: Н. Скендерија
Прочитајте још
Најважнија ствар код зимнице је то што су ферментацијом сачувани витамини и ензими у храни.
- Ензими су варнице живота. Они учествују у свим метаболичким процесима у нашем организму. Њих уносимо само свежим воћем и поврћем и веома су термолабилни, што значи да деградирају брзо чак и при благом порасту температуре. Због тога је ферментисана зимница много боља и здравија од пастеризоване - објашњава Ненадић.
Када се правилно спреми, зимница не губи ништа од својих храњивих вредности, каже Ненадић, а добија пробиотичке особине.
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".