На листи деце масовних убица до 14 година старости, која су за собом оставила најмање четири жртве, досад су се налазила само три имена.

1) Кајл Алвуд је 2019. убио петоро чланова своје породице када је подметнуо пожар у кући у Илиноису, у САД. У то време имао је само 9 година.

2) Ендрју Голден (11) је у друштву саучесника Мичела Џонсона (13) 1998. године у средњој школи у Арканзасу убио четворо ученика и једног наставника, а још 10 ранио.

3) Бразилац Марсело Едуардо Бово (13) је 2013. у Сао Паолу убио четворо људи, после чега се убио.

На овом списку би могла да се нађе и Немица Ида Шел (13), која је давне 1907. убила шест беба у Минхену. Ипак, она је убијала у дужем временском периоду, па више спада у категорију серијских убица, него масовних.

Иако је сваки од ових злочина био ужасан сам по себи, сви они по броју жртава бледе пред масакром који је у среду починио Коста Кецмановић. Овај 13-годишњак је убио деветоро: седам девојчица, једног дечака и једну одраслу особу, школског чувара.

Дете-убица каквог свет не памти 65 година

Иначе, последњи масовни злочин ових размера које је починио неко бар приближног годишта као Коста, догодио се пре чак 65 година, у Сједињеним Државама.

Те 1968. године је девојчица Карил Ен Фугејт, у тренутку злочина годину старија од К. К, са убицом Чарлсом Старкведером (19) у крвавом походу убила 11 људи. После хапшења је постала најмлађа жена у историји САД којој је суђено и која је осуђена за најтежи облик убиства. Осуђена је на доживотну робију, али је изашла на условну слободу 1976. године.

Ипак, и овај језиви злочин не може да се упореди са јучерашњим масакром у Београду, јер су га заједно починиле две особе, док је К. К. све испланирао, организовао и спровео сам.

Најсуровији малолетници масовне убице у историји

Ако се у обзир узму и друге масовне убице старе од 14 до 18 година, које српски закон води под категоријом малолетника, Коста је и на тој листи један од најсуровијих.

Више особа од К. К. убио је 2009. године Тим Кречмер (17), када је пуцњава у средњој школи у Немачкој окончана са 16 жртава. Нападач Кречмер се убио, а оружје је такође био узео од оца, као и Коста.

Један од оних који такође више спадају у категорију серијских убица био је Хуан Фернандо Хермоса Суарез из Еквадора, познат као Нињо дел Терор. Суарез је са 15 година основао банду која је за само четири месеца убила 8 таксиста, 11 припадника геј популације, једног камионџију, његовог познаника и још две жртве. Укупно 22 особе.

Џефри Џејмс Вајз (16) је био ученик средње школе Ред Лејк у Минесоти, у САД. Он је 2005. убио свог деду и дединог сапутника, пре него што је отишао у средњу школу и убио још седморо људи, укупно деветоро. После злочина се убио.

Ерик Борел (16) је био средњошколац који је 1999. убио своју породицу, а после тога још 12 особа у једном селу у Француској. Иза себе је оставио укупно 15 жртава. И он се после злочина убио.

Свима су нам у сећању и масовна убиства у школама у Сједињеним Државама. Ипак, медијски најпраћенија међу њима починиле су пунолетне особе. У Колумбајну се радило о двојици 18-годишњакиња, док је масакр у основној школи у Сенди Хуку починио 20-годишњи нападач.

Кецмановић предат радницима Центра за социјални рад
Јуче је у основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару дошло до незапамћеног злочина када је ученик седмог разреда К. К. донео у школу очево оружје.

По доласку у школу, нешто пре 8.40 сати, убио је чувара, ранио две дежурне ученице, а једну убио. Затим се упутио ка учионици у којој је његово одељење ВИИ-2 имало час историје. Тамо је упуцао наставницу историје Татјану Стевановић, па запуцао на ученике. Убијено је осморо ђака и чувар школе, док је тешко рањена наставница и неколико ученика.

О томе да је ученик имао унапред припремљен план на конференцији за медије причао је и Веселин Милић, начелник Полицијске управе за град Београд, као и председник државе Александар Вучић у ванредном обраћању грађанима.

Унапред припремљен план, листа "приоритетних мета", Молотовљеви коктели и два очева пиштоља - тако је Коста К. до детаља осмислио крвави пир који Србија не памти. После злочина је сам позвао полицију и рекао им како је "психопата". Није показао ни трунку кајања.

Према српском закону, дете које нема пуних 14 година старости није кривично одговорно без обзира на тежину злочина и број жртава, што је управо случај и у овом масакру. Да има 14 година, Кецмановић би у најгорем случају по њега могао да буде послат у васпитно-поправни дом. Али пошто има само 13, синоћ је предат радницима Центра за социјални рад.

Дакле, српски закон подвлачи црту на 14 година. Сви млађи од тога спадају у категорију деце, док се они од 14 до 18 година сматрају малолетницима. Коста Кецмановић правно спада у категорију детета и то оног, нажалост, које је од јуче најсуровији масовни убица у светској историји.

(Блиц)