Свечано отварање шаховског турнира почело је минутом ћутања за страдале у масакрима, након чега се присутнима обратио поредседник Шаховског савеза Београда, Андрија Јоргић.

- Ово је, по дуговечности, трећи турнир у Европи. Што се тиче организације, имамо највише амбиције, желимо да промовишемо ову племениту вештину међу дамама, које су заступљене са око десет процената међу играчима. Турнир је интернационалног карактера и биће јако квалитетан. Савез ће дати све од себе да шах постане обавезан у школским клупама како би децу подстакли на размишљање и мотивацију. 2023. година проглашена је годином шаха, а за популаризацију нашег спорта велики утицај има и овај турнир. Шаховски савез Београда 15. јуна слави 66. рођендан, па ћемо у нашем најбржем возу "Соко" организовати брзопотезне партије, које ће играти ђаци из Београда и Новог Сада - нагласио је Јоргић.

Надметање је званично отворио је некадашњи рукометни ас, Недељко Јовановић, испред општине Стари град.

 

Турнир, који се игра поводом дана жена – 8. марта, ове године је померен због одржавања два првенства Европе у марту месецу и то прво првенство за мушкарце у Врњачкој Бањи, а одмах након тога и Европско првенство за жене у Црној Гори.

Турнир ће се одржати од 8. до 14. маја и наступиће 10 шахисткиња, од којих су пет носиоци највише (женске) велемајсторске титуле. Све остале шахисткиње моћи ће да освоје норме за све остале (женске) међународне титуле, а састав турнира је прилично јак.

Од представница Србије, наступа актуелна првакиња Србије велемајстор Ирина Чољушкина (2209), иначе селектор женске репрезентације Србије, затим стандардна репрезентативка, велемајстор Јована Ерић (2217), као и бивша репрезентативка велемајстор Марија Манакова (2146). Од репрезентативки на турниру ће учествовати и интермајстор Тијана Благојевић (2203), док ће први пут под заставом Србије наступати две младе играчице Софија Погоревски (2191) која је прешла из Русије, као и Елиф Мехмед (2195) која је прешла из Бугарске (на српску рејтинг листу). Међу њима наћи ће се и две веома јаке играчице из Украјине, и две играчице из Румуније.

Овај турнир иначе спада међу три у Европи по традицији, дужини организације. Током богате историје, привлачио је многе чувене шахисткиње.

Наградни фонд је 1.300 евра у динарској противвредности.