Готово да не постоји особа код нас која не обожава улоге легендарне глумице Радмиле Савићевић. Реплике чувене Риске, лика који је тумачила у серији “Срећни људи”, и дан-данас се цитирају. Публика је углавном памти по улогама брижних жена, мајки и бака.

Живот ове легендарне глумице обележило је тешко детињство али и љубав према свом колеги, Божидару Савићевићу. Њихова осећања су била толико јака, да нису могли дуго да издрже једно без другог. Многи су истицали да је по њиховој причи могао да се напише сценарио за најромантичнији филм.

 

Фото: Архива Новости

 

 

Упознали су се у Крушевцу, одакле су касније, заједно, стигли до Београда. Иако је по струци Божидар био зубни техничар, он се 1948. године посветио глуми и придружио се својој супрузи на даскама које живот значе. Венчали су се 16. маја 1950. године и уживали у складном и хармоничном животу. Много су се волели и дочекали да прославе педесет година брака.

У књизи “Прва и последња” Радина сестричина је сведочила:

- Многи су је питали како је могуће да та љубав траје педесет година, истим интензитетом, а она је говорила: “Муж је светиња и мора да се поштује. Лако је развести се, али је велика ствар сачувати брак”. Теча је био из патријархалне црногорске породице, а тетка Рада је јако ценила свекра и свекрву, јер је тако васпитана. Божа је био много везан за њу, узвраћао јој је пажњу и љубав - наводи се у књизи.

Радмила је играла још током Другог светског рата и тако је остало током целог живота - где је ишла она, ишао је и он. Божидар и Радмила глумили су прво у Крушевцу, па у Нишу и на крају у Београду.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bufonerija (@bufonerija)

 

- Ми смо отишли. Љубиша Ружић је понудио мом човеку да дођемо у Ниш. Нисмо имали стан, ништа. Глумци су у свим варијантама били сиротиња. Не жалим се. Ја сам свој живот живела онако како сам хтела - сећала се Радмила годинама касније.

У породици је кружила прича да је Рада у младости била љубоморна.

- Сећам се кад ми је причао како је Рада секла кулисе у Нишком позоришту, јер је у то време била веома љубоморна. Он је био популаран и леп глумац, играли су заједно у многим представама, али кад би Божа имао сцену с неком младом и лепом колегиницом, ујна би пробушила кулисе и гледала шта ради на сцени, па би му после представе пребацивала како је могао мало мање да стеже у загрљај ту партнерку.

 

 

- Додуше, по њеној верзији, само је размицала кулисе, али он је тврдио да је правила рупе на њима како би имала бољи поглед на сцену. Била је невероватно духовита, имала је веома добро памћење и баш је била, што би у Црној Гори рекли: жена чо’ек. Жена лаф - описала је у својој књизи Наташа Мијушковић, којој је легендарна глумца била ујна.

Омиљена глумица славу је стекла улогама мајки и бака, али није имала срећу да се у приватном животу оствари као родитељ. Због тога су она и њен супруг пригрлили сву децу из фамилије и бринули о њима.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

Супруг Радмиле Савићевић био је слабог здравља, због чега се рано пензионисао, а она је бдила над њим и помогла му да дочека старост. Када је преминула 2001. године, неутешни Божидар понављао је само једно: “Како ћу ја без моје Раде?”

Надживео ју је тек годину дана. Данас заједно почивају у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

БОНУС ВИДЕО: