Чувени кантаутор Ђорђе Балашевић песме је почео да пише још у основној школи, био је велики сањар, маштао је да постане фудбалер, а онда је његова каријера отишла у потпуно другом смеру. 

 

Фото: Н. Фифић

 

 

Инспирацију за писање песама је тражио у својој вољеној супрузи Оливери, а готово свака коју је написао за своје пријатеље и колеге крије истину о разним животним причама, љубави и о осећањима. Један од његових највећих хитова јесте нумера "Д-мол", а мало ко зна позадину исте. 

- Ја сам прикривени депресивац. Једном сам рекао: „данас сам руски наштиман“ – израз који се данас ретко користи, а описује тужно и чежњиво расположење - "данас сам у неком молу, али не у г, вец у тамноплавом д-молу“. То се дешава у неким тренуцима чежње за неком особом која у том тренутку уопште не мора да буде далеко - казао је он својевремено и додао: 

Фото: Сарић С.

 

 

- Мојој жени Ољи рекао сам: Не морам да одем у Аустралију па да оданде чезнем за тобом. То може да се деси и када си ти на пијаци, а некад се дешава док само спаваш.“ Дакле, "Д-мол" је песма о чежњи и иако се та реч нигде не помиње у песми, на концертима се одмах јаве сви чежњиви у публици - рекао је једном приликом Ђорђе Балашевић, преноси сајт балшасевиц.ин.рс. 

Фото Д. Миловановић

 

 

Подсетимо, Ђорђе Балашевић је преминуо 19. фебруара 2021. године, а испраћај на вечни починак Панонског морнара, обављен је два дана касније, у најужем кругу породице, далеко од очију јавности на Градском гробљу у Новом Саду.

БОНУС ВИДЕО: