Како медији сазнају, Радна група која је именована у Србији и која мења Кризни штаб одржала је састанак, након чега је препоручено неколико мера, а то је да посете буду дозвољене код одређених пацијената, да више нема ковид болница, али да ће сви пацијенти који имају ковид бити у изолованим јединицама.

Како објашњава др Мирсад Ђерлек, Републичка стручна комисија за заразне болести, односно за борбу против заразних болести, у сагласности са Батутом прихватила је предлог да се поштује препорука СЗО. У преводу, то не значи укидање пандемије, већ смањење свих постојећих мера које и даље важе, а које су људи заборавили.

- Одлука је да нема потребе да постоје ковид болнице, друга препорука је да се сви пацијенти који су позитивни збрињавају у одељењима која ће имати своје изолационе јединице. Свако одељење имаће изолациону јединицу за позитивне. Оно што је важно, препорука је да се обезбеди пет одсто капацитета на инфективним и пулмолошким одељењима, за најтеже случајеве или теже случајеве - каже др Ђерлек.

Како даље наводи, још једна мера се ублажава, а тиче се посете у болницама.

- Болнице могу дозволити посете једној или двема особама, једном до два пута недељно да посете пацијента, јер су до сада биле забрањене. Али то се не односи на имунокомпромитоване пацијенте, а то су најтежи пацијенти, онколошки, који имају тешке болести, код њих и даље важи забрана посете. Код свих осталих може посета два пута недељно - каже др Ђерлек.

БОНУС ВИДЕО: