"Ми смо друштво ком су поделе дошле главе. И то је лекција коју никако да научимо. Толико смо се закрвили и дробимо се док нас не остане за под једну шљиву. Култура би требало да буде нешто за шта би сви требало да се сложимо да је то од нашег националног интереса."

Овако Милош Биковић види стање у српском друштву и култури и сматра да због темперамента српског народа поделе на нашем тлу, нажалост, добро успевају.

- Не кажем да смо ми гори од других, само кажем да смо темпераментни. И волим што смо такви јер због тога имамо душу, али због те душе и тог темперамента губимо главу - истакао је један од најпопуларнијих српских глумаца за портал Раша тудеј Балкан.

Звезда српског филма "Јужни ветар" и руског "Изазова" у емисији "Релативизације" говорио је о стању у нашој култури и кинематографији и истакао да српски филмови немају довољно велико тржиште, због чега се, како је додао, једном у пет или десет година сними филм који нам врати новац.

Фото: АТА имагес

 

 

- Ми смо мала земља, за нас је кинематографија терет. Публика воли домаћи филм, али не можемо да зарадимо новац зато што немамо довољно велико тржиште. Да је остала Југославија и да сви говоримо овим језиком који је добио десет различитих имена, да смо једно велико тржиште и да смо у том смислу мудрији геостратешки, можда бисмо могли да имамо кинематографију која би могла да врати новац - додао је он.

Пред њим су премијере трилера "Изолација" Марка Бацковића, у којем игра биолога Јована, и комедије "Буди бог с нама" Слободана Шијана, у којој ће на платну оживети лик и дело Бошка Токина, пионира филмске критике у Србији.

- Наша историја је толико турбулентна да немамо времена за те мале људе који су имали велике снове - рекао је глумац о Токину и изнео мишљење да би требало екранизовати богату српску историју, те да би мит о Косовском боју волео да сними у сарадњи с Турцима.

Фото: Профимедиа

 

 

Појављивање Милоша Биковића у последњој епизоди друге сезоне серије "Сенке над Балканом" заголицало је машту публике, будући да је ушетао у кадар као Јосип Броз Тито. Овом лику, како истиче, приступио је опрезно и у новим епизодама трећег наставка крими-трилера, који ће ускоро стићи на мале екране.

- Тита су играли многи, глумци који су више физички личили на њега, али оно што је олакшавајућа околност јесте то што ћемо пратити Тита из једног периода када се о њему није знало - објаснио је глумац.

Зашто смо лоши у очима странаца

Место за свирепе негативце у страним продукцијама, по навици, резервисано је за Србе. И тако већ деценијама. На питање да ли ћемо у холивудским филмовима увек бити лоши момци, Биковић каже да сами треба да радимо на томе да се таква слика о нама у свету промени:

Фото: АТА имагес

 

 

- Да не говоримо о холивудском филмовима, него о западној англосаксонској култури у много ширем аспекту, па и она постоји у некој реалности. Кад се реалност мења, онда се мења и култура, чија је она некада и пророк и весник и репортер. Оно што ми можемо јесте да не чекамо пасивно да се тај наратив промени, него да гледамо шта ми у нашем реалном животу можемо да мењамо и које су то лепоте и радости на које можемо да се фокусирамо.

Руски народ доживљавам као свој

Тешко је рећи да ли је успешнији у родној Србији или Русији, где је направио велики број филмова и ушао у историју као актер најгледанијег руског филма свих времена "Слуга" и "Изазова", првог сниманог ван Земљине орбите. Како се и тамо увелико одомаћио, Биковић каже да руски народ доживљава као свој.

- Кад чујем руску песму, као да чујем нешто рођено, кад чујем мелодију руског језика, она ми се свиђа. Кад видим њихова лица, то препознајем као нешто своје, али то сам ја, не могу да говорим у име целог српског народа. Мада су ми многи људи које познајем рекли нешто слично - додао је глумац.

(Раша тудеј Балкан)

БОНУС ВИДЕО: