У званичном саопштењу за јавност ове групе наводи се да "забрањују сваки вид коришћења, те да отказују право на јавно извођење свих музичких ауторских дела чији је власник аутор АМУС Давор Сучић, на концертима и медијским наступима извођача Стефана Миленковића и Ненада Јанковића".

Сада се тим поводом поново огласио и Сејо који је објаснио који је разлог покретања правних радњи, а његову поруку преносимо у целости:

- Према закону о ауторским правима, сваки аутор може некоме одузети дозволу за коришћење дела ако тај неко крши морална и етичка начела које аутор сматра важним. О томе се детаљније говори у члановима 29, 30. и 31. Закона о ауторским правима.

А сада да се осврнем на другу тезу коју је др. Неле у свом писму брани, да једном за свагда разјаснимо која су то дела "Забрањеног пушења" за која ми мој бивши певач не ускраћује права.

Фото: Н. Фифић/К. Михајловић

 

 

Песме чији је већински аутор Давор Сучић: Селена врати се Селена, Кино Први мај, Стање шока, Лутка са насловне стране, Док чекаш сабах са Шејтаном, Ибро Дирка, Баш челик 1&2, Брут, Ујка Сам, Кажу ми да новог фрајера имаш, Госпођу Брамс, Хаџија ил бос, Како је Велика Британија постала пирсинг долар, Мурга Дрот, Балада о Пишоњи и Жуги, Манијак, У лошем сам стању (Фикрета), Срце Руке и Пика, Гузоњин син, Пишоња и Жуга у паклу дроге, 12 сати, На стражи код Призрена, Звезда над Балканом. Песме чији је већински аутор Ненад Јанковић: Анархија по Башчаршији, Абид, У центар рудника Крека Бановићи, Шеки опет на путу, Чејени одлазе, Недеља када је Хасе отишао, Дан Републике, Кањон Дрине.

Већину песама написали су бивши чланови групе: Нећу да будем Швабо у допинг филму, Сећам се као данас, Девојке чија кожа мирише, Док јездиш ка Алемања, Имам кухињу, Учини ме да будем вук, Радост првог зрна, Сањао сам вечерас да те имам, Метеор, Пиццола сториа де гранде аморе.

Песме у којима није могуће одредити већинског аутора: Пклатови 1 & 2 (Аутори Ненад Јанковић и Давор Сучић у односу пола-пола).

Песме других аутора: Зеница Блуес (Јохннy Цасх, текст Давор Сучић), Добри јарани (Леннон-МцЦартнеи, текст Давор Сучић), Јави ми (Лоу Реед, текст Давор Сучић).

Фото: М. Лабудовић, Н. Фифић

 

 

Наведене тврдње се могу проверити из пријава поднетих СОКОЈ-у у периоду од 1984. до 1990. године, уз напомену да је музика вреднована 50%, текст 25%, а аранжман 25%. Пријаве радова групе Забрањено пушење СОКОЈ-у од 1984. до 1990. године. Међутим, чини ми се да је у пројекту Роцк Ел Цлассицо нешто више од 2 моје песме регистроване у ауторској агенцији, као да доктор обмањује јавност. Реч је о Пишоњи, Фикрети, Ибри Дирки, Хаџији, Звијезди над Балканом, што временски чини више од половине пројекта Роцк Ел Цлассицо. На то сам скренуо пажњу и организаторима концерта у Загребу.

Надам се да сам коначно успео да разрешим вечну мистерију око Нелетовог ауторског учешћа у раду Забрањено пушење пре 1992. године. Али идемо даље у анализи разраде нашег Нелета. Бренд и име "Забрањено пушење" заштићени су широм света већ петнаест година, због чега је дотични све ове године наступао искључиво под својим именом, иако је било одређених инцидената на које смо морали да реагујемо. Ко наступа на овом концерту? Наступа Неле Карајлић, али је на плакату истакнуто нешто друго. Не бих коментарисао списак својих песама. Овај постер представља мене и цео мој бенд.

Ми нисмо били тог дана, нити смо требали да будемо, нити нас је неко контактирао у вези са овим наступом. Такође, чињеница да је Др. Неле у Србији регистровао право на производњу папирне галантерије и хардвера и софтвера на наше име, говори више о свом материјалном стању, него о праву на незаконито коришћење имена и ауторских дела, која му не припадају, у пословном промету. Истовремено је ружно и жалосно да су снимци које је заједнички финансирало предратно "Удружење за забрањено пушење", брутално украдени и пренети на друга правна и физичка лица без знања и дозволе тадашњих чланова "Удружења за забрањено пушење", који су су и даље власници истих.

БОНУС ВИДЕО: