Приправница у једног адвокатској канцеларији тужила је ту фирму, јер је њен власник унајмио детективску агенцију која ју је пратила како би утврдила да ли је она стварно на боловању. Бивша запослена адвокатске канцеларије неправоснажно је добила спор на вараждинском Општинском суду.

Послодавац је закључио да је приправница повредила радне обавезе и "злоупотребила институт привремене неспособности за рад" те јој је зато уручио ванредни отказ. Због тога је одлучила да га тужи.

Жена тврди да је била оправдано одсутна с посла због болести, о чему је на законски утврђен начин и правовремено обавестила послодавца, пише Вечерњи лист. У тужби је навела да то зато не може бити квалификовано као тежа повреда радне обавезе.

Детектив је пратио 17 сати дневно

Послодавац је мислио да је запослена лагала да је болесна јер јој није одобрио годишњи одмор. Унајмио је детектива који је жену пратио од 16 до 17 сати дневно. За тај посао детектив је био ангажован у раздобљу од 25. јула 2019. до 2. августа 2019.

Детектив је рекао да је према информацијама којима је располагао знао ког дана ће радница посетити своју докторку, па је тога дана надгледао амбуланту, наводи Вечерњи лист. Забележио је да је жена заиста била на прегледу. Адвокатска канцеларија у којој је радила запосленој је послао и контролу боловања и пријавио ју је полицији. Тражили су да је позову на ванредни лекарски преглед због лекова које је у то време узимала.

Бивша запослена у адвокатској канцеларији навела је да је из куће излазила само када би с мајком ишла у цркву на мису, на преглед код лекара опште праксе, на психијатрију и у теретану. Тврди да јој је лекарка препоручила да се "макне из куће".

Закључак судије је да послодавац није доказао да је имао оправдан разлог за ванредни отказ приправници јер привремено одсуство на раду због болести или повреде није оправдан разлог за отказ, преноси Вечерњи лист.

(Вечерњи лист)

БОНУС ВИДЕО: