Рекорд Адријане Илијеску касније су обориле Рајо Девил Лохан, која је у 66. години родила ћерку Навен у селу Хисар у Индији 2008. и њена земљакиња Омкари Панвар, која је са 70 година на свет донела близанце.

Адријана Илијеску породила се у Букурешту, а ћерку је добила захваљујући донацији јајне ћелије и семене течности анонимних донатора.

Са процесом вантелесне оплодње почела је 1994. године. А онда је 2004. остала у другом стању. Носила је тројке, али је после 10 недеља један фетус преминуо. Преостала две бебе, обе девојчице, имале су 1,45 килограма односно 0,69 килограма после 33 недеље. Услед компликација умрла је беба са мањом килажом. То је довело до превременог царског реза. Родила се Елиза која је недељама била на интензивној нези.

Фото: Профимедиа

 

 

Овај случај изазвао је велику буру у тамошњим медијиа. Како су неки оцењивали, био је споран са етичке стране. Доводиле су се у питање и године Адријане Илијеску - имала је 66 или 67 година када се породила. Тај податак се и мењао у новинским натписима, а онда је шеф румунског етичког одбора рекао да случај захтева академску дебату, а не ону у медијима.

Адријана се због одлуке да постане мама нашла на стубу срама. Оштро су је осуђивале поједине верске организације, а са непријатностима се срела и на крштењу своје ћерке.

На такве коментаре одговарала је да је њено дете дар од Бога. А онда је 2011. изјавила да жели још једно дете.

"Трудим се да се не гледам у огледало, јер оно није благонаклоно према мени. Иако имам 72 године, осећам се као да имам 27, толико је енергије и живота у мени. Мада, када сам уморна више се осећам као да ми је 37. година... Са медицинске тачке гледишта, потпуно је могуће да родим још једно дете. Баш сада се такви тестови врше на женама у Енглеској, тако да је то више него могуће и остварљиво. Ја сам здрава и осећам се добро. Не пушим, не пијем. Зато бих желела да родим још једно дете у будућности, али немам разлога за журбу”, рекла је тада и додала:

"Елиза и ја смо толико блиске и повезане. Она је врло енергично и срећно дете, не желим да пати или буде љубоморна због друге бебе. Зато, нисам сигурна да ли ћу се одлучити на тај корак”.

Где су данас Адријана и њена ћерка Елиза?

Елиза Илијеску је недавно причала за либертатеа.ро откривши да је завршила средњу школу и да жели да упише два факултета.

На питање о њеном успеху у школи, одговорила је скромно: "Не волим да се хвалим тиме! Дакле, нећу рећи свој тачан просек. Рецимо да је преко 9.5".

Елиза је напоменула да себе никада није сматрала познатом иако се доста писало о њој и њеној мајци.

"Напротив, била сам и остала обичан човек. Тако су ме посматрали и другови и наставници. Не волим да причам о томе и желим да ме свет гледа као обичну особу, онако како ја видим друге", додала је.

Спрема се сада за полагање матурског испита, па за студирање на два факултета.

"Одлучила сам да следим мамин модел, а с обзиром на то да је она била професорка, то је оно чиме желим да се бавим. Схватам да неће бити лако, нарочито што су се трудити да паралелно студирам два факултета, али желим да то покушам. И да кренем стопама своје мајке", поручила је.

Адријана Илијеску прима просечну пензију од које издржава себе и ћерку. На друштвеним мрежама могу се пронаћи нове фотографије ње и Елизе.

(Блиц жена)

БОНУС ВИДЕО: