Никола Тесла рођен је у тадашњем Аустријском царству. Поједини извори наводе да Теслини воде порекло од Комненовића из Бањана у Старој Херцеговини, а неки да потичу од племена Рудињани, из села Пилатовца, у данашњој никшићкој општини.

Мајка Николе Тесле Георгина била је централна фигура његовог детињства, жена са бројним талентима, и како се данас оцењује неко од кога је Никола наследио таленат и жељу за истраживањем. Тата Милутин је био православни свештеник. Никола Тесла који је име добио по деди, имао је брата Данета, старије сестре Ангелину и Милицу, коју су звали Милка и млађу сестру Марицу. Дане је у петој години пао са коња и погинуо. Верује се да је због губитка старијег сина Милутин дуго одбијао да се млађи, НИкола, школује далеко од куће.

Сестра Марица била му је веома физички слична. Попут Николе имала је карактеристичне црте лица. Одрастао је и уз сестру Ангелину Теслу.

Породица великог научника се после Данетове смрти преселила у Госпић, где је Никола Тесла завршио основно образовање, а касније и Високу реалну гимназију у Карловцу. Очекивало се да ће поћи очевим стопама и да ће постати свештеник, што је Тесли било неприхватљиво. Након завшетка Гимназије вратио се у Госпић и разболео се од колере.

Фото: Профимедиа

 

- У једном од тренутака за које су мислили да су ми последњи, отац је улетео у моју собу. Још памтим његово бледо лице док је покушавао да ме развесели, несигурним гласом. Рекох му: "Можда бих могао да се опоравим ако ми допустиш да студирам технику". "Ићи ћеш у најбољу техничку школу на свету" одговорио је свечано, а знао сам да тако и мисли - написао је касније Никола којег су одувек занимале само природне науке.

Опоравио се и 1875. године уписао Вишу техничку школу у Грацу. Био је изузетно посвећен учењу, али његов отац, и поред јасне жеље да његов син добије факултетску диплому, није показивао превише интересовања за синовљево образовање. Младом Тесли је очева равнодушност умало убила жељу за учењем.

Пре дипломирања се запослио. Његов први посао је била позиција помоћног ињженера у Марибору. Посао је добио исте године када је преминуо његов отац, 1879. Ипак, није желео да одустане од намере да испуни очеву жељу, па се 1880. упутио у Праг да заврши факултет. Схватио је да студирањем превише оптерећује своје ближње, па је у једном моменту решио да то прекине.

Теслина сарадња са Едисоном

Тесла је 1881. добио посао у телеграфској компанији под називом "Америчка Телефонска Компанија" у Будимпешти, а већ наредне запослио се у комапанији Томаса Едисона, у Паризу. Сусрет са Едисоном биће пресудан за њега, јер ће га овај научник одвести у Америку, тачније у Њујорк и дати му посао и својој комапнији "Едисонове машине".

Фото: репринт ТВ Новости

 

Била је то плодносна сарадња, али само за једну страну, за Едисона, који је одбијао да плати Николи Тесли оно што му је припадало. За бројне патенте које је научник изумео, требало је да добије 50 хиљада долара, ако бисмо гледали то је вредност од милион долара данас. Едисон је рекао да је договор о новцу била само шала, Тесла се окренуо и отишао. Касније су њих двојица постали велика конкуренција једном другом.

Проналасци Николе Тесле

Тесла је живот посветио науци, а својим проналасцима променио ток развоја цивилизације. Готово песнички данас неко каже да је Никола упалио светло и осветлио планету.

Никола Тесла је изумео полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор, начин за генерисање високофреквентне струје, својим изумима је олакшао пренос и модулацију радио-сигнала, значајно унапредио поље рендгенских зрака. Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Имао је кључну улогу у изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

Фото: Архив Новости

 

Сматра се да је још велики број његових изума "неоткривено", непознато широј јавности.

Последње речи које му је мајка рекла

Тесла је често боравио у Европи, држећи предавања у Лондону, у Паризу. Током једне посете Француској сачекала га је вест да је његова мајка тешко болесна. Одјурио је до ње.

- Стигао си, Ниџо, поносу мој - било је последње што му је мајка рекла.

Три недеље након њене смрти Никола је боравио у Госпићу и селу Томингај код Грачца, родном месту своје мајке и манастиру Гомирје у којем је архимандрит био његов ујак Николај.

Тесла у Београду

Тесла је Београд посетио 1892. године. Примио га је у аудијенцију краљ Александар Обреновић. Одликован је тада Орденом Светог Саве.

"Ја сам, као што видите и чујете остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу Српства у свету", рекао је тада држећи говор у данашњој згради ректората.

Никола је 1894. изабран за дописног члана Српске краљевске академије, а 1937. постао је њен редовни члан. Пре тога, 1892. добио почасну титулу доктора Универзитета Колумбија.

Тесла и Нобелова награда

По једној теорији Тесла је одбио Нобелову награду. Међутим, недавно се сазнало шта се заправо догодило са Теслом и поменутом наградом. Наиме, он је тек 1937. био предложен за Нобелову награду, али је добио само један глас од могућих 38.

Поједини биографи сматрају да је боље што је није добио јер је ово признање умело да улењи бројне научнике. Један од њих је био Алберт Ајнштајн који након Нобела није дошао ни до једног новог значајнијег открића.

Важно је рећи да је низ открића изумео управо научник из Смиљана, а да су за њих други награђени Нобеловом наградом. Било је много ривалитета међу научницима, али и пријатељстава. Велики Теслин пријатељ био је Михајло Пупин.

Последње године Николе Тесле

За Теслине позне године се везује усамљенички живот. А да ли се радознао Теслин дух икада срео са досадом?

У биографијама пише да је последње године живота провео је хранећи голубове (које је обожавао). Живео је од годишњег хонорара из своје домовине. Доживео је несрећу 1937. када га је у Њујорку ударио такси. У несрећи су му сломљена три ребра, а шест месеци је трајао његов опоравак.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Две године касније на предлог својих колега вратио се у компанију Вестингхаус, његова недељна плата била је 125 долара.

Зашто се Никола Тесла није женио?

- Моји изуми су моја деца, а моја једина жеља је да кроз њих шаљем поруке у будућност. Жена је једно фантастично створење кога ја нисам вредан - говорио је Никола Тесла који је идеализовао жене.

А жене су га обожавала и узалудно покушавале да га освоје. Био је наочит, изузетно образован, продуховљен и стидљив и све се то допадало дамама међу којима је била и Кетрин Џонсон која му је писала: "Шта радиш? Волела бих да свакога дана имам вести о свом драгом, ћутљивом пријатељу, биле оне добре или лоше. Али, ако не желиш да ми одговориш, макар ми пошаљи своје мисли, ја ћу их примити као какав фино подешен инструмент. Не знам зашто сам толико тужна, осећам се као да ми све бежи из руке. Можда сам само усамљена и треба ми друштво. Верујем да бих била срећнија да имам вести о теби. Теби, који си тако несвестан свега и задубљен само у свој рад, теби који немаш никакве људске потребе", "Остала сам код куће целе суботе и недеље, чекајући те да дођеш. Уморна сам од чекања на твој одговор".

Тесла њена писма није ни отворио.

- Одлучио сам да свој живот посветим раду и зато се одричем љубави и друштва добре жене. Верујем да музичар, писац или било који други уметник треба да се ожене. Њих само инспирација води до већих успеха. Али проналазач је другачије природе, у себи има толико страсти и дивљине да, ако се преда жени, предаће јој све. То је штета, јер некада смо тако усамљени", причао је научник који је августа 1924. године у ексклузивној изјави „Галвестон дејли њузу” прокоментарисао зашто се није женио: "Увек сам мислио да жена поседује оне деликатне квалитете ума и душе који су је у том погледу учинили супериорном у односу на мушкарца. Стављао сам је на узвишени пиједестал, фигуративно говорећи, и по неким несумњиво важним својствима сматрао знатно вишом од мушкарца. Обожавао сам стопала створења које сам уздигао на ту висину и, као сваки прави обожавалац, осећао сам се недостојним предмета тог обожавања”.

Фото: Профимедиа

 

Француска глумица која је била 12 година старија од Тесле Сара Бернанд дуго је покушавала да га освоји, а када је једном приликом прошла поред стола за којим је Никола седео у париском кафеу, испустила је марамицу поред њега. "Госпођице, ваша марамица", рекао јој и отишао. Била је тако разочарана.

Жена којом је био очаран

Американке Милка Трнина односно леди Риблсдејл и Ана Морган веома су биле заинтересоване за његов рад, што се Тесли веома допадало. А рационалношћу пијанисткиње Маргарите Мерингтон био је потпуно одушевљен.

- То није мој избор, али чак и да имам новца да се окитим дијамантима, мислим да бих нашла бољи начин да потрошим новац - одговарала би зашто не носи минђуше, док је на питање на шта би потрошила новац рекла Тесли: "Купила бих кућу у центру града јер не волим да путујем дуго из предграђа до центра".

Фото: Друштвене мреже

 

Никола Тесла је преминуо у 1943. године у 87. години живота, у хотелском апартману 3327 на 33. спрату Њујоркер хотела. Званично је забележено да је умро од срчане тромбозе, 7. јануара 1943. године у 22 часа и 30 минута.

Умро је сиромашан и у дуговима

- Никола Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живели. Оно што је створио велико је и, како време пролази, постаје још веће - рекао је градоначелник Њујорка Фјорел Хенри Лагвардија.

Сахрана је обављена 12. јануара у Цркви светог Јована Богослова на Менхетну у Њујорку. После службе обављена је кремација. Сахрани је присуствовало око 2000 људи, а том догађају су писале све њујоршке новине.

На сахрани је свирао Теслин пријатељ виолиниста Златко Балоковић, по Теслиној жељи, извео је прво Шубертову композицију "Аве Марија", а онда и песму "Тамо далеко".

Врховни суд САД је 1943. признала Николи Тесли право на патент радија. Сву имовину чувеног научника заплениле су америчке тајне службе као строго поверљива документа.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО: