Бивша миљеница Силицијумске долине осуђена је у јануару по три оптужбе за превару и једну оптужбу за заверу након што је порота утврдила да је криминално преварила инвеститоре због лажних тврдњи да технологија за тестирање крви њене компаније може да дијагностикује болести са само неколико капи крви.

Холмс и “Тераносов” бивши главни оперативац Рамеш Балвани, који су били у интимној вези док су радили заједно, оптужени су да су се укључили у вишемилионску шему за превару инвеститора од 2010. до 2015. године, као и у шему преваре лекара и пацијената који су платили за услуге тестирања крви од 2013. до 2016.

Надокнада жртвама која јој је изречена, односи се на на изгубљене приходе, материјалну штету, медицинске трошкове или друге финансијске трошкове везане за превару.

Холмсова је варала угледне и веома богате породице, који су користили услуге њене фирме или инвестирали у исту. Чак је ангажовала и неколико познатих личности да прикупи новац за "Теранос", чија је вредност на врхунцу износила 9 милијарди долара.

Донатори су били бивши државни секретар Хенри Кисинџер и породица Волтон, позната по оснивању америчког ланца супермаркета Волмарт, али након што је откривено да њена технологија за тестирање крви није функционисала, многи су изгубили богатство.

Од технолошке звезде до осуђеног преваранта

Како преноси Би-Би-Си Елизабет неће моћи тек тако да прогласи банкрот и да се на тај начин ослободи дугова, кажу стручњаци, али жртве њених превара не би требало да се надају да ће повратити свој новац.

Кажу да је реституција у САД постала углавном симболична, што значи да Холмсови инвеститори - и многе мање богате жртве преваре - вероватно неће добити већину новца који им дугују.

- Врло је мало људи у свету који могу да плате пун износ кривичног дела реституције каже Рајан О'Нил, бивши савезни тужилац. Од Холмсове се и даље очекује да покуша да плати онима које је преварила.

- Тужиоци су вероватно већ почели да одузимају њену имовину, укључујући новац у банци и имовину. Они ће упоредити рачуне о томе колико новца она има са оним што тврди да поседује, што би могло довести до спорова - рекла је О'Нил.

Дугови оснивачице "Тераноса" неће стати када она крочи иза решетака.

Судија је препоручио да се Холмес пријави у савезни затворски логор у Брајану у Тексасу, где су сви затвореници обавезни да раде и зарађују између 12 центи и 1,15 долара на сат.

Новца зарађен у затвору даваће својим жртвама

Половина мале суме коју заради - обично око 25 долара свака четири месеца - ићи ће њеним жртвама, рекао је Ренди Зелин, професор на Правном факултету Корнел.

Када јој се заврши боравак у затвору, она и даље неће моћи да купи велику имовину, укључујући кућу, без интервенције савезне владе. Влада, међутим, не може да заплени имовину коју поседује њен супруг.

- Неће престати да траже свој новац њене жртве. Она неће моћи да стави ни долар на свој банковни рачун, а да га влада не заплени - рекла је госпођа О'Нил.

(Би-Би-Си)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".