На првим страницама свог затворског дневника “Година прође, дан никад” Жарко Лаушевић је забележио: “Данас су ми у посети били пријатељи из Београда – Петар Божовић, Воја Брајовић и Миша Јанкетић. Они су познати глумци. И ја сам. Снимио сам преко тридесет филмова. Играо сам много главних улога и на телевизији и у позоришту.”

Након свима добро познате трагедије која се 1993. године догодила у Подгорици, када је у самоодбрани усмртио два човека и једног ранио, славни глумац завршио је у затвору, а бројни пријатељи остали су уз њега, не само тада, већ до данашњих дана.

Међу блиским пријатељима је и Петар Божовић, на кога је Жарко Лаушевић оставио непоновљив утисак још пре него што се отиснуо у глумачке висине.

Фото: Архива Новости

 

 

- Пред пријемни испит пита он мене како је на факултету, шта да ради, шта да очекује, на шта му ја кажем, ма где ћеш тамо, јеси ли нормалан? Међутим, он упоран. На моју пријатељску молбу, професор Мило Ђукановић, филмски редитељ кога сам познавао, написао је писмо препоруке за Жарета, да га понесе у Београд Мињи Дедићу, који је, иначе, био и мој професор. Наш Жарињо је положио пријемни, дошао кући, и уз захвалност, редитељу Ђукановићу вратио неотпаковано писмо - открио је једном приликом глумачки бард мало познати детаљ из Жаркове биографије.

Жарку је Божовић био велика подршка током боравка у затвору, али и касније, када је отишао у Америку. Наговорио га је и да се врати глуми, па су заједно снимили “Смрдљиву бајку”.

Фото: В. Данилов

 

 

- Прво ми је био као син, а касније друг, брат и колега. То што му се догодило је страшна трагедија, али он је и тада, и увек, у мени имао пријатеља. Обилазио сам га и у Спужу и у Београдском ЦЗ-у, Забели, и данас када читам књиге које је написао, начин на који је пренео своја осећања, запажања и ставове, морам да кажем да ништа није слагао и да је он суштински такав - принципијелан, самокритичан и чврстог карактера - јасан је Петар Божовић.

(Хелло)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".