У Мауританији живи око 3,2 милиона људи, а једну трећину становништва чине Маври, који су познати по придржавању једног необичног, а за многе и монструозног обичаја.

Фото:Танјуг/АП

 

Како су у овој афричкој земљи гојазне жене симбол лепоте, 5-годишње девојчице се шаљу на фарме у Мауританији како би се угојиле, па није нимало чудно што су приморане да конзумирају и до 16.000 калорија дневно.

https://pin.it/4yowQHn

Ова традиција је позната под именом леблоух и сматра се "дотеривањем" девојчица како би у будућности нашле доброг мужа.

У свету у коме се мршавост сматра веома пожељним изгледом и у коме постоји мноштво пројеката који се односе на губитак телесне тежине, овај податак можда делује необично, али је реч о веома старој пракси.

Наиме, у овим "камповима" сваког дана девојчице прате план исхране према коме треба да поједу два килограма уситњеног проса, две шоље маслаца и пет литара камиљег млека. Непослушне девојчице које одбију да једу као казну добијају батине. У случају да не могу да се суздрже од повраћања, оне морају да поједу храну коју су избациле.

Како је могуће да родитељи не само да допуштају ово већ радо шаљу своје ћерке у "кампове за гојење"? Минт Ели, која се налази на челу удружења Wоман Хеадс оф Хоусехолдс објашњава то речима: "У Мауританији величина жене указује на количину простора коју она заузима у срцу њеног мужа. Као и у многим другим мање развијеним земљама, жена представља имовину свог супруга и као таква, она је симбол његовог богатства. Што је крупнија жена, то је њен супруг богатији."

Ипак, ствари су почеле да се мењају протеклих година. С јачањем владиних кампања и бољим образовним системом, ова врста размишљања је све мање заступљена. Иако постоје неке породице које и даље инсистирају на старом идеалу лепоте, али су се, уместо слања деце у кампове, определиле за нешто савременију варијанту – коришћење хемијских суплемената за гојење.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".