Они су поставили велике портрете француског председника Емануела Макрона, немачке канцеларке Ангеле Меркел, британског премијера Бориса Џонсона, председника Кине Си Ђинпинга, руског председника Владимира Путина, бразилског председника Жаира Болсонара, индијског премијера Наренде Модија, председника САД Џозефа Бајдена, премијера Канаде Џастина Трудоа и бившег јапанског премијера Јошихиде Суга уз транспарент са натписом "климатска неактивност (једнако) злочин против живота", преноси АП.


Протест у Паризу био је један од многих који су одржани широм света, а неколико десетина хиљада људи марширало је данас улицама Глазгова, домаћина Конференције УН-а о клими (ЦОП26), захтевајући од влада да предузму конкретне акције како би се смањила употреба фосилних горива која утичу на глобално загревање и климатске промене.

Активисти оптужују политичаре да више говоре него што делују јер нису ни испунили обећања са ЦОП-а у Паризу 2015. године кад су се први пут обавезали да смање емисије штетне гасове у својим државама.

Климатски протести одржани су данас и у другим градовима широм Европе, укључујући Лондон, Даблин, Копенхаген, Цирих и Истанбул.

Самит ЦОП26 одржава се од 31. октобра до 12. новембра у Глазгову, а разговоре о клими преузели су лидери цивилног друштва на крају недеље говора владиних званичника и обећања светских лидера о обустави употребе угља, као и смањењу испуштања метана и сече шума.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".