Глумица и професорка на Факултету драмских уметности Андријана Виденовић први пут се на филмском платну појавила када је имала 20 година.

Исте године остварила је запажену улогу у култном филму “Варљиво лето `68”, где је тумачила професорку социологије Невену Морено.

Једном приликом питали су је да прокоментарише сцену у којој је са колегом Драганом Зарићем гола скакала у реку, а она је рекла да је за то и не вежу баш лепе успомене.

Фото: Јутјуб принтскрин/K1 Televizija

 

 

- И још сам плакала зато што се инсистирало да Зарић и ја морамо да трчимо голи у реку. Наш дивни сниматељ, ми је рекао: "Јеси луда, ја да изгледам тако дивно не бих се уопште облачио". Диван је то филм био, тај филм је толико преживео време. Није направио велики успех када се појавио, прошао је као један пристојан филм - рекла је она за "Блиц".

Андријана је остварила бројне значајне улоге. Тако смо је гледали у чувеној серији “Сиви дом”, филму “Више од игре”, а у периоду 2007-2008. године глумила је у серији “Љубав и мржња”.

Фото: Јутјуб принтскрин/K1 Televizija

 

 

У тој серији глумила је маћеху и љубавницу лика ког тумачи Иван Босиљчић, па је и са њим снимала голишаве сцене. Оно што је још занимљиво јесте да је у истој серији глумио и њен тадашњи супруг Бранко Ђурић, од ког се у том периоду и развела.

 - С мојим колегом и оцем мог сина Бранком Ђурићем не живим већ више од девет година. Нисмо се разишли у непријатељству, али растали смо се и обоје имамо своје приватне животе и партнере - рекла је она тада, пренео је поменути медиј.

Андријану смо последњи пут гледали у филму “Не газите туђе снове” из 2012. године, у ком је тумачила професорку математике.

Фото: Јутјуб принтскрин/K1 Televizija

 

 

Тренутно живи на релацији Београд-Приштина, и води миран живот са сином Луком и партнером, књижевником Драганом Јовановићем Даниловом.

- Мој живот сада изгледа тако да је кофер увек спреман. Скоро сваке недеље путујем у Косовску Митровицу на Факултет уметности на ком сам се, осим професорске дужности, прихватила и улоге продекана за драмски одсек, где заједно с колегама покушавам да направим најбољи драмски одсек у земљи.

Фото: Јутјуб принтскрин/Dani Danila Lazovića

 

 

 

- Рад с посвећеним и вредним студентима изазов је, подједнако као и глума. Када осетим да је моја педагошка метода допринела да се студент отвори и да се нови глумац роди, то узбуђује и чини ме испуњеном. Једино тешко и протоком времена све теже, јесте то што већ 22 године путујем и возим 700 километара тамо и назад Ибарском магистралом - рекла је она својевремено.

Паузу у каријери направила је 1992. године због рођења сина, али тврди да то није нашкодило њеној каријери.

Фото: Јутјуб принтскрин/K1 Televizija

 

 

- Пауза у каријери настала је кад сам родила сина 1992. године, али то се поклопило и с годинама рата, инфлације као и политичким превирањима. У то време играла сам у Култ театру представу Грицкање душе и Малу у Звездари, тако да сам ипак имала осећај неког континуитета. Мала је, као једна од најуспешнијих представа Звездаре, играна и по седам пута месечно. Тада је уследио и позив професора дикције Радована Кнежевића да му будем асистент на Факултету уметности у Приштини, те сам уписала и завршила магистарске студије на Психологији уметности на Филозофском факултету у Београду. Нисам беспослена чекала позив за нови посао на филму или телевизији. Али морам да кажем да без мојих родитеља, који су увек притицали у помоћ и били ми узор у сваком смислу, не бих успела тада да организујем свој живот - објаснила је Андријана, преноси поменути медиј.

БОНУС ВИДЕО: