Капетан бугарског брода из кога се у понедељак излило 35 тона нафте у Дунав налази се у притвору. Осумњичен је за кривично дело загађење животне средине. Нафтну мрљу су надлежне службе у кратком року покупиле, а вода је, како је саопштено, треће категорије. Професор Константин Илијевић са Хемијског факултета каже за РТС да таква вода није погодна за рекреативно купање, али да када је реч о конкретном акциденту он је просторно ограничен.

Према речима професора Илијевића, квалитет воде треће категорија није за купање."Вода друге категорије је вода која се може користити за рекреацију. Међутим, оно што је специфично за ово нафтно загађење јесте да се оно шири на ограничен начин. Нафта је смеша једињења који су махом лакши од воде и имају тенденцију да се не мешају са водом. То је на неки начин олакшавајућа околност код овог акцидента и што је то загађење било могуће покупити у великој мери", објаснио је професор Хемијског факултета.

Каже да се нада да је највећи део тог загађења спречен да путује даље, али да никада није могуће прикупити сву загађеност. "Део те нафте је испарио и прешао је у ваздух. Неке компоненте, такође могу да се растворе у води, које год технике имали", рекао је Илијевић.

Постоји и опасност да су организми који живе у реци изложени штетним супстанцама, међутим професор Илијевић каже да је ово ипак кратка епизода и да загађење није стигло до обале. "У том случају, ово не представља неку претерану опасност", рекао је професор Илијевић.

БОНУС ВИДЕО

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".