Уколико за свој избор летње дестинације нисте успели да пронађете “пет френдли” смештај, а ни особу од поверења која ће чувати вашег пса док сте ви на одмору, онда је једино решење да свог љубимца оставите у неком од пансиона за псе. Цене по дану крећу се од 1.000 па чак до 3.300 динара, у зависности од тога какву “услугу” желите за свог љубимца.

Пансиони за псе, данас су постали бизнис који цвета, па тако у готово свим градовима Србије постоје специјализовани “хотели” у којима можете да оставите свог љубимца на два- три дана, две недеље, па чак и на месец дана. Понуда је разноврсна, а од тога зависи и цена. Можете да бирате да ли ће ваш љубимац бити сам или ће боравити заједно са другим псима, да ли ће бити смештен у боксу или кућним условима, па до тога да ли ћете оставити своју храну или ће љубимац јести нешто из 'пансионске понуде'.

За боравак од 10 дана у пансиону са просечном ценом, потребно је да издвојите око 100 евра, па уколико остављате љубимца на чување, онда у свој летњи трошковник обавезно урачунајте и овај издатак.

Београд – од 1.000 до 3.300 динара по дану

У Београду је велика понуда пансиона за псе, а у зависности од тога шта желите за свог љубимца, биће формирана и цена. На цену утиче и величина пса, па је тако смештај за мање псе 1.000 динара, док за крупније расе дневни смештај у просеку износи око 1.500 динара. Пансиони су углавном ван града, а у већини њих траже да власници донесу своју храну, како би пси наставили да једу оно на шта су навикли и тако избегли алергије и друге здравствене проблеме.

Такође, за пријем у пансион, неопходно је доставити потврду о вакцинацији и пасош. Слађан Тодоровић власник једног пансиона, за Нова.рс каже да у свој пансиом може да прими 20 љубимаца истовремено и да “сезона” углавном креће после 20. јуна. "Ми примамо псе који су мањи од 15 килограма. Цена по дану је 1.400 динара, а за тај новац власници добијају целодневну бригу о љубимцима. Пси нису у боксу, већ су цео дан слободни. За боравак дужи од 10 дана добијају бесплатно купање, а уколико у пансиону остављају два пса, одобравано попуст", рекао је овај власник пансиона.

За оне власнике који не жале паре за свог љубимца постоји и луксузна варијанта смештаја, где пси добијају услугу и третман раван хотелу са пет звездица. У једном таквом пансиону особље током целог дана ради на различитим рекреативним активностима за псе, имају ливаду за истрчавање, нуде удобан смештај, а у понуди је и базен у коме пси могу да пливају и расхладе се током летњих врелина. У цену је урачунато и редовно слање снимака и фотографија власницима. У овом луксузном смештају, за дневни боравак треба издвојити 3.000 динара уколико власник доноси своју храну, а 3.300 за 'пун пансион'.

Нови Сад – од 1.200 до 2.000 динара

У Новом Саду цене варирају од броја дана колико остављате свог љубимца у пансиону. Тако у једном од познатијих смештаја, боравак до три дана уз комплетну услугу и бригу кошта 2.000 динара по дану. Што је боравак дужи цена опада, па је тако за 10 ноћења цена 1.800 динара. Ако остајете дуже на летовању, у том пансиону ће вас смештај пса 15 дана коштати 1.600 динара по дану. Такође, одобравају и попуст уколико остављате два пса, па је “пакет” од 10 дана за два љубимца 3.000 динара по дану.

Нешто повољнији смештај је у пансиону Дејана Станисављевића, где је по дану потребно издвојити 1.200 динара. Он каже да већ сада имају резервисан готово цео јул. "Има људи који у се опекли прошле године и нису могли да нађу смештај за љубимце, па се сада јављају раније и резервишу место. Код нас су пси у пространом дворишту и ми поштујемо навике које пси имају код својих власника. Поготово мање расе које су навикле да се мазе и да буду анимиране по цео дан”, рекао је је овај власник.

Крагујевац- од 700 до 1.000 динара

У Крагујевцу постоји неколико пансиона са вишегодишњим искуством чувања љубимаца, а најскупљи смештај је 1.000 динара по дану. Услуга је идентична као и у пансионима у Београду и Новом Саду, али како сазнајемо од власника, због лошијег стандарда грађана “не иде да цене буду веће”. У пансиону који постоји још од почетка 80-тих година прошлог века нуде “алл инцлусиве” смештај у коме сваки пас има своју приватност без мешања са другим псима. На 40 ари плаца, сваки пас има свој мир, а уз надзор и бригу током 24 сата, пси добијају редовно купање, шишање и храну из пансиона.

Овакав третман, власнике љубимаца коштаће 1.000 динара дневно. Иста је цена и код Јелене Крстић Батавељић која у свом пансиону има посебну кућу само за псе. "Сваки пас који дође мора да буде ваксинисан и да има плави пасош. Код нас су пси мале и средње расе и они бораве у кућним условима, где је током лета климатизовано, а зими загрејано. Испред куће је пространо двориште, па су пси слободни", описала је Јелена услове које власници добијају за 1.000 динара по дану.

Ниш – од 1.000 до 1.500 динара

Од свих градова са листе, Ниш има најскромнију понуду када је у питању број пансиона за кућне љубимце, па је због тога потребно на време резервисати место. Цене смештаја се крећу од 1.000 до 1.5000 динара, а зависе од величине пса. Од брачног пара Милене и Јована Савића, власника једног пансиона сазнајемо да је најскупљи смештај за штенце, око којих, како кажу, има највише посла, па је за њих смештај по дану 1.500 динара.

Капацитет њиховог пансиона је 15 паса истовремено и већ сада је, наводе они, попуњен готово цео јул. Осим смештаја у пансионима, у Нишу постоје огласи у којима грађани нуде услужно чување паса у својим становима, за љубимце који тако живе и код својих власника. Цена оваквог смештаја је око 10 евра по дану. Једна Нишлијка је испричала да у свом стану чува љубимце углавном људима из Београда и са севера земље где је ова услуга много скупља и који, каже она, на путу до Грчке код ње оставе пса и преузму га у повратку са летовања.

(МОНДО)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".