Син Манојла II и српске принцезе Јелене Драгаш је владао византијом све до продора Османлија у Цариград. Као деспот је водио успешне борбе широм Балкана.

Четврти је син Манојла II и српске принцезе, ћерке Константина Драгаша Дејановића, обласног господара источне Македоније. По мајчиној линији је чукунук Стефана Дечанског, те се сматра једним од потомака свете српске лозе Немањића.

Одрастао је у Цариграду, а образован је као прави краљевић Византије, али је одлучио да свом презимену Палеолог дода и мајчино српско презиме Драгаш.

Није имао среће у љубави. Први брак је завршен само годину дана након венчања са Мадленом Токо, ћерком италијанског владара Епира. Друга супруга је такође поживела годину дана, Катарина Гатилузио, ћерка ђеновљанског господара Лезбоса. Планирао је брак са Маром Бранковић, али је судбина поделила друге карте.

Опсада Цариграда

Османска војска је освајала по Балкану, али је Цариград и последње утврђење Византије била трн у оку, па су се 2. априла 1453. године појавиле пред градом. Браниоци су се пркосно борили и нису давали да јаничари прођу капију града. Одбили су прва два таласа, а практично и трећи који је однео многе жртве. Распад линија су искористили јаничари који су пробили одбране и ушли у град.

Окупивши последње браниоце, Константин је схватио да је град пао, а да је битка изгубљена.

- Град је пао, али ја нисам - изговорио је Константин када је са себе скинуо све знаке царског достојанства и кренуо први у јуриш. Погинуо је на бојном пољу међу браниоцима Цариграда као обичан војник.

Спава под Златном капијом

Дуго се веровало да Константин у борбама није погинуо већ да је "Бесмртни цар" уз помоћ анђела претворен у мермерну статуу и да спава под Златном капијом. Верни народ је био убеђен да ће се он пробудити када хришћани врате Цариград, а да ће Бесмртни Константин Драгаш са војском ући кроз управо Златну капију на челу исте те војске.

Велики везири и султани су се плашили ове легенде и веровали у истинитост, те да би спречили евентуални повратак Бесмртног цара, али и да би демотивисали верни народ, зазидали су Златну капију.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".