Литар евродизела ће од данас од 15 часова до следећег петка у исто време на пумпама максимално коштати 183 динара, а бензина европремијум БМБ 175 динара, пише "Блиц Бизнис".

Практично, цена дизела је мања за 3 динара, док је бензин јефтинији за 2 динара. Прошлог петка цене горива су биле ограничене на: литар евродизела је коштао 186 динара, а бензин европремијум БМБ 177 динара.

Цена горива већ дуже време је стабилна и иако се очекивало да би сезона и раст тражње могли да је "погурају", успоравања привреда широм света чини се да су превагнули.

Фото: Н.Скендерија

 

Цена нафте стабилна

Цене сирове нафте продужиле су пад који је почео раније ове недеље пошто су страхови од глобалног успоравања преовладали због ограничења превелике понуде. Јутрос Брент кошта око 74 долара.

Примедбе председника Федералних резерви Џерома Пауела додатно су повећале притисак на тржишта. Пауел је ове недеље рекао да види још најмање два повећања каматне стопе до краја године.

У саопштењу се наводи да тренутни напори да се обузда инфлација нису урадили посао, што заузврат сугерише да је ситуација тежа него што су многи првобитно веровали, укључујући и самог Пауела.

Председница Европске централне банке Кристин Лагард сада је у изјавама умањила забринутост због рецесије у зони евра, али је поручила да је њен тим спреман да подиже каматне стопе бржим темпом — ако буде потребно и ако инфлација настави да раст.

Очекује се да ће еврозона ове године имати главну стопу инфлације од 6,8%, што је знатно изнад циља ЕЦБ-а од 2 одсто.

БОНУС ВИДЕО:

СРПКИЊА ПОРУЧИЛА КУРТИЈЕВОЈ ПОЛИЦИЈИ: "Нећеш да ме тераш из моје куће, ево хапсите ме"

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".